Izvor:
02.10.2016 u 15:39
0

DANAS REFERENDUM KOJI MOŽE SRUŠITI EU: Od njegovog ishoda strepe i Berlin i Brisel!

Državljani Mađarske će danas izaći na referendum na kojem će se izjasniti o obavezujućim kvotama Evropske unije za prihvat migranata.

Pitanje na referendumu glasi: "Da li se slažete sa time da Evropska unija može da naloži obavezujuće naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj, čak i bez odobrenja Parlamenta?".

Da bi referendum bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Većina analitičara smatra da će građani te kvote odbaciti, a takvom ishodu referenduma se nada i premijer Viktor Orban.

To bi njegovoj vladi obezbedio podršku građana za suprotstavljanje drugim eventualnim planovima Unije za raspoređivanje tražilaca azila po državama članicama, prenela je agencija AP.

Prema oceni agencije Frans Pres, predstojeći referendum predstavlja tek poslednji u nizu koraka desničara Orbana koji će naljutiti njegove kritičare, kako u Mađarskoj, tako i u inostranstvu.

Orban ističe da glas "protiv" predstavlja glas za suverenitet i nezavisnost Mađarske, a nada se i da bi pritisak naroda mogao da ohrabri druge članice EU da preduzmu slične korake.

Kritičari Orbanove politike navode da su rezultati anketa, koji ukazuju na rast ksenofobije i anti-imigrantskog raspoloženja među Mađarima, povezani sa vladinom referendumskom kampanjom.

Orban želi da zaustavi priliv velikog broja muslimanskih migranata u Evropu, tvrdeći da oni ugrožavaju Mađarsku i evropski hrišćanski identitet i kulturu, podseća agencija AP.

Mađarski premijer, koji je sada na polovini svog trećeg mandata na čelu vlade, prošle nedelje je predložio da EU izgradi "ogromni izbeglički grad" u Libiji, u koji bi migranti bili deportovani iz Evrope.

Orban ističe da EU treba da ojača svoje granice kako bi sprečila priliv migranata, kao što je Mađarska učinila prošle godine kad je na svojoj južnoj granici sa Srbijom i Hrvatskom podigla ogradu.

Uprkos dosad nezabeleženoj poplavi vladinih bilborda, reklama i ličnih pojavljivanja ministara i poslanika na događajima širom zemlje, na kojima su pozivali građane da izađu na referendum, ankete ukazuju da odziv iznad 50 odsto uopšte nije zagarantovan, iako se očekuje da će velika većina onih koji izađu glasati "protiv".

Krajnje desničarska stranka Jobik podržava vladin anti-imigracioni stav, dok većina drugih opozicionih partija i mnoge nevladine organizacije pozivaju glasače da ili ne izađu na glasanje ili da predaju nevažeće listiće.

Prošle godine je kroz Mađarsku prošlo gotovo 400.000 migranata, koji su nastavili put dalje ka zapadnoj Evropi.

Ipak, mađarska ograda od bodljikave žice i novouvedene mere za deportaciju ilegalnih migranata su se pokazale efikasnima. Tako je u četiri nedelje od početka septembra policija te zemlje zabeležila nijedan ili tek jedan pokušaj ilegalnog prelaska granice tokom tek 12 dana.

Prema upozorenjima mađarske vlade, ukoliko Mađarska bude morala da primi izbeglice, to bi najviše ugrozilo romsku manjinu, siromašne penzionere, porodice sa malom decom i ljude koji žive u socijalnom smeštaju.

Zvaničnici su više puta upozorili da bi tim ljudima mogla da budu smanjena socijalna primanja i penzije, oni bi mogli da postanu žrtve terorizma i nasilja ili će morati da napuste svoje domove u slučaju naseljavanja izbeglica.

Vlada u Budimpešti, putem državne televizije, često podseća na događaje, ponekad stare i više meseci, o napadima migranata.

– Prizori velikih grupa migranata iz prošle godine koji gotovo da ''zatamnjuju nebo'' su i dalje veoma aktuelni za mnoge građane, što nesumnjivo podstiče i državna propaganda.

Vladi su "pomogli" i teroristički napadi u Nemačkoj i Francuskoj, na koje ona ukazuje kako bi pokazala da su migranti opasni", izjavio je Atila Tibor Nađ iz mađarskog Centra za pravičnu političku analizu.

Vlada nije rekla šta će uslediti ako ishod referenduma bude povoljan za nju, ali je pomenula moguće amandmane Ustava, iako nije ulazila u detalje.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je odbacio sugestije da bi nevažeći referendum mogao da našteti Orbanu, navodeći da bi veliki broj glasova "protiv", čak i uz nisku izlaznost, bio dovoljan da ojača zvaničnu poziciju prema izbegličkim kvotama Evropske unije.

– Referendum nikako ne može da propadne. I tačka – istakao je Kovač.

Predsednik stranke Jobik Gabor Vona je, međutim, izjavio da bi u slučaju nedovoljnog odziva glasača Orban trebalo da podnese ostavku, dok je bivši socijalistički premijer Ferenc Ðurčanj rekao da bi to oslabilo Orbanovu "nepogrešivost".

– Zvanični Brisel se već pomirio sa ishodom referenduma i dobro zna da mađarska javnost ne voli migrante – navodi strateški direktor Instituta "Republikon" Čaba Tot.

– Na domaćem terenu bi niska izlaznost, međutim, predstavljala težak udarac za premijera, posebno nakon tako velike kampanje – ističe Tot.

Tanjug
Foto: Twitter/Kun Zoltán László

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter