Izvor:
30.04.2019 u 09:35
0

LIHT: Poruka iz Berlina – bez saradnje u regionu nema napretka!

Bez dobrih regionalnih odnosa i saradnje nijedno društvo na Zapadnom Balkanu ne može da napreduje – tako predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht vidi najvažniju poruku jučerašnjeg skupa u Berlinu.

Liht nakon jučerašnjeg sastanka lidera zapadnobalkanske šestorke sa nemačkom kancelarkom i francuskim predsednikom, kaže da se pokazalo da je za te dve centralne evropske zemlje saradnja u regionu izuzetno značajna.

Čini mi se da je jasno da su Angela Merkel i Emanuel Makron našli jaku zajedničku crtu kad je reč o regionu, odnosno da su se saglasili, uključujući i budućnost dijaloga Beograda i Prištine – kaže Liht.

Na pitanje kako vidi rezultate skupa kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Liht kaže da ne znamo šta se dešavalo iza zatvorenih vrata i koliko je bio jak pritisak na dve strane da se više okrenu budućnosti nego sopstvenom izbornom telu.

Kad slušate izjave, vidite da se nastavlja ista praksa, da se političari okreću sopstvenom biračkom telu, što posebno pokazuje izjava Hašima Tačija o pripajanju Preševske doline, u koju ne veruje niko ni na Kosovu – navodi Liht.

Liht kaze da je očigledno da Srbija bez dijaloga neće moći da se pomeri, pre svega u odnosu sa Prištinom, ali da neće moći da ostvari ni istinski razvoj, vladavinu prava, jačanje demokratskih institucija i odnosa.

Ja tako čitam ovo što je poručeno – da je neophodna stabilnost i odgovoran odnos između partnera, ali i jačanje vladavine prava, civilnog društva, slobode medija, svega što obezbeđuje dugoročni razvoj – rekla je Liht.

Ona je navela i da su zemlje i društva u regionu do te mere upućeni jedni na druge, da bez regionalne saradnje nijedna od njih ne može da bude subjekt međunarodnih odnosa, odnosno da mogu da nas shvate ozbiljno samo onda kada nastupamo zajedno.

Liht kaže da su dijalog Beograda i Prištine i evropske integracije Srbije u velikoj međuzavisnosti, ali da približavanje EU u ogromnoj meri zavisi i od toga šta će se u uniji događati posle izbora.

Mislim da je sastanak u Berlinu imao i tu ulogu, jer Francuska i Nemačka šalju svojoj javnosti ozbiljnu poruku da mogu zajedno, da moraju zajedno i da žele da zaokruže evopski prostor, bez ozbira što se u ovom trenutku ne govori o proširenju jer se dobar deo javnosti u Evropi plaši proširenja – rekla je Liht.

Ona je uverena da je svaki sastanak predstavnika regiona mnogo značajniji nego što široka javnost želi da prihvati.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter