Izvor:
03.05.2019 u 08:44
0

GODIŠNJICA STRADANJA: Danas će biti obeleženo 27 godina od stradanja pripadnika JNA u Dubrovačkoj ulici uSarajevu!

U mestu Miljevići u Istočnom Sarajevu danas će biti obeleženo 27 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada je njih 42 ubijeno, ranjen 71 i 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Prema programu obeležavanja, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, u Spomen-crkvi u Miljevićima biće služen parastos ubijenim, posle kojeg će biti položeni venci kod centralnog Spomen-krsta kod Spomen- kosturnice, posle čega je predviđeno obraćanje zvaničnika.

Obeležavanju će prisustvovati predsednik Odbora Vlade Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine, u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika JNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande armijske oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika JNA je zarobljeno.

Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati i po dvojica Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i drugi članovi tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbednost vojnika garantovao tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Taj zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Ovaj događaj se od 2017. godine obeležava u naselju Miljevici, umesto u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, na mestu gde se napad dogodio, da bi se izbeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter