Izvor:
16.05.2019 u 13:19
0

DODIK: Srpska i hrvatska strana nisu zainteresovane za učešće u vojnim snagama!

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik izjavio je da je BiH zemlja u kojoj neko ne sme da ima mišljenje, jer ako ga ima odmah dobija tužbe, te da se i međunarodna zajednica uplela u unutrašnje probleme na navijački način, označavajući ponovo kao problematičnu Republiku Srpsku, iako je ona, za razliku od Federacije BiH i centralnih institucija, formirala vlast i sve funkcionišu.

"Izmislili su priču o paravojsci u Srpskoj, pa su napravili galamu u vezi sa naoružavanjem policije, iako je sarajevska kantonalna policija u isto vreme kupila više oružja, a sada galame zbog formiranja rezervnog satava policije koji ima cilj da pojača bezbednost i smanji troškove. Nekorektno je takvo uplitanje međunarodnog faktora i svaljivanje krivice na Srpsku" – rekao je Dodik.

Komentarišući tužbu koju je protiv njega podneo hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, zbog najave da će na sledećem obeležavanju 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske deo pripadnika Trećeg pešadijskog Rerpublika Srpska puka Oružanih snaga BiH biti obučen u uniforme Vojske Srpske, Dodik je istakao da će prvo Komšiću reći šta ima, pa onda novinarima.

"Trebalo bi možda da dodam još nešto da ojačam tu njegovu tužbu" – istakao je Dodik.

Podsetio je da godinama insistira na demilitarizaciji BiH i da bi to bilo najbolje rešenje.

"To pokazuju i vreme i globalni odnosi. Za nas bi bilo najbolje da ne budemo deo globalnih sukoba koji se dešavaju na relaciji Zapad – Istok. Svrstavanje na jednu stranu predstavlja gubitak šanse ili prihvatanje da se konfrontirate sa drugom stranom. Vojna neutralnost je zbog toga najbolja" – naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, velika greška je bilo ukidanje Vojske Republike Srpske, kao i odluka predthodnog saziva Predsedništva BiH da Oružane snage BiH čini više od 9.600 pripadnika.

"Srpska i hrvatska strana nisu zainteresovane za učešće u vojnim snagama, ostaje prazan prostor i sada postoji pritisak da to bude popunjeno Bošnjacima, što predstavlja novi problem jer to nije bošnjačka vojska već bi to trebalo da budu zajedničke Oružane snage. Zbog toga ćemo u budućnosti imati trvenja" kaže Dodik.

Ponovio je da je pravo Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma da ima vojsku i da u tom međunarodnom dokumentu nema Oružanih snaga BiH.

"Izgubili smo značajan element našeg identiteta, a ono što je preostalo jeste da obeležimo Dan Vojske Srpske. Ona je deo legitimne strukture koja je postojala, bila je deo međunarodnog i bezbednosnog aranžmana na ovom prostoru, egzistirala je nekoliko godina kao samostalna, a onda je pod pritiskom međunarodnog faktora donesen zakon koji je ukinuo i formirane su Oružane snage BiH. To je sa stanovišta Srpske bila greška i ako je to za krivični progon neka slobodno izvole" rekao je Dodik.

On je istakao da nije rekao da treba ukinuti Oružane snage BiH jer su one plod odluke koju je donela Narodna skupština Republike Srpske.

"To što tadašnja vlast i mi iz opozicije nismo imali dovoljno vizije ili sposobnosti da odbijemo tako nešto je druga priča, ali imam pravo da kažem da je to bila greška. Tada sam kao opozicionar tražio da bude ukinuta kompletna vojna struktura, oni na to nisu pristali i ukinuta je Vojska Srpske i formirane Oružane snage BiH" naglasio je Dodik.

Govoreći o proslavi Dana Vojske Republike Srpske, Dodik je istakao da je to i dan sećanja na žrtve i važne bitke, koji potpuno pripada evociranju uspomena na Vojsku Srpske.

"I u zakonu piše da Treći pešadijski Republika Srpska puk baštini tradiciju Vojske Srpske. Šta bi bila tradicija nego sve ovo o čemu govorim" – upitao je Dodik.

Komentarišući mogućnost da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrebi bonska ovlašćenja, Dodik je rekao da može da ih "okači mačku o rep".

"Savet bezbednosti UN nikada nije doneo odluku o korišćenju bonskih ovlašćenja. Bonska ovlašćenja može da upotrebi samo na bazi konsenzusa Saveta za implementaciju mira (PIK), iako ni to nije pravno jer Dejtonski sporazum ne podrazumeva PIK. To je sistem ambasadorokratije. Prošlo je vreme smena i krajnje je vreme da visoki predstavnik ode" – poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima, u BiH treba da bude formiran Savet ministara i da se pokuša učiniti sve što je potrebno da bi dobila mišljenje Evropske unije i pokušala doći do kandidatskog statusa.

"To bi nam omogućilo da apliciramo na izvore finansiranja projekata u mnogo višem obimu i povoljnija sredstva. Na osnovu demokratskih standarda Evrope kandidatski status ne može dobiti zemlja pod protektoratom i koja ima visokog predstavnika. Venecijska komisija je 2005. godine zaključila da je nespojiv evropski put BiH sa postojanjem visokog predstavnika. Incko ovde samo smeta" zaključio je Dodik.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter