Izvor:
18.05.2019 u 15:01
0

VEČERAS OBRAĆANJE SEBASTIJANA KURCA: Postoje tri moguće opcije za koje kancelar može da se odluči!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ima težak zadatak da odluči o sudbini austrijske vlade, nakon afere oko Hajnc Kristijana Štrahea, koji je već podeno ostavku na sve političke funkcije zbog video snimaka iz 2017. na kojima se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegove partije, što pokazuje najnovije odlaganje obraćanje medijima.

Kurc je trebalo da se obrati medijima još u 14 sati, ali je potom termin pomeran u više navrata, da bi konačno saopšteno da će konferencija za štampu biti održana u 19.45 sati.

Austrijski kancelar se nalazi pod velikim pritiskom kako u zemlji, tako i međunarodnoj zajednici.

Ispred sedišta austrijske vlade, u kojem se on nalazi od jutros, za prevremene izbore protestuje oko 20.000 ljudi.

Takođe on je dobio mnoštvo poziva kolega iz inostarnstva koji mu savetuju da prekine koaliciju sa Slobodarskom partijom (FPO) Štrahea.

Isto tako u medijima je bilo brojnih izjava političara iz cele Evrope koji mu „dele savete“, a svi idu u jednom smeru da se reši koalicionog partnera.

Inače Kurc trenutno ima tri opcije – nastavak koalicije sa FPO na čijem čelu je sada Norbert Hofer, raskid koalicije sa FPO i raspisivanje prevreemenih izbora, ili ulazak u novu koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SPO) bez glasanja.

Da se odlučio za prvu opciju Kurc bi se, prema medijima, pojavio pred medijima odavno, ali očigledno u njegovoj stranci većina je za raskid koalicije, čemu je i on bliži.

Raspisivanje prevremenih izbora išlo bi na ruku kancelaru i njegovoj Narodnoj partiji (OVP), jer nikada nije bila popularnija.

Međutim raspisati izbore nedelju dana pred izbore za Evropski parlament je mač sa dve oštrice i mogao bi imati negativne efekte.

Inače, spekuliše se da bi izbori, iako bi Kurc sada najavio raspad koalicije, održali tek u drugoj polovini septembra.

Time se želi izbeći da glasanje bude zakazano krajem jula, kada su Austrijanci na odmoru.

Treća varijanta se pojavila tokom današnjeg dana, nakon što je „siva eminencija“ OVP Erhard Busek predložio da bi narodnjaci mogli ući, bez novih izbora, u koaliciju sa SPO.

Nešto posle tog predloga šefica SPO Pamela Rendi Vagner najavila je konferenciju za štampu koju će, kako je saopšteno, održati nakon obraćanja kancelara.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen najavio je da će se on u vezi krize austrijske vlade obratiti građanima u 20.35.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Robertdreco

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter