Izvor:
31.05.2019 u 09:31
0

DIMITROV: Evropski Zapadni Balkan smanjuje migraciju!

Ministar inostranih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov upozorio je da bi, ako Evropska unija ne da njegovoj zemlji zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora, to imalo negativan uticaj i štetilo bi verodostojnosti Unije u regionu.

On je u intervjuu za bečki dnevnik "Standard", međutim, ocenio da bi, "ako se uputi poruka da se nagrađuje nešto što je uspešno urađeno, a što se činilo nemogućim, kao što je Prespanski sporazum, to ''zračilo'' za čitav region".

Upitan da li Prespanski sporazum može biti primer za rešavanje kosovskog problema, on je kazao da Severna Makedonija nije zainteresovana ni za kakvu veliku državu na Balkanu, i da jedino što želi da bude veliko, jeste Evropa.

– Grčka i Makedonija su u određenom smislu postale ''veće'', bez da su promenile nekakve granice. Mnogo govori o nama kako tretiramo suseda – ukazao je Dimitrov.

Podsetio je da je Severna Makedonija već 14 godina "zatvorena" u čekaonici EU kao kandidat i sada želimo da počnu pregovori, jer su oni najbolji instrument za reforme.

– Odlučni smo da postanemo evropska država, i to ne samo time što ćemo otvoriti poglavlja i zatvarati ih već promenama u realnom društvu, na način da uspostavljamo demokratiju, time što ćemo imati nezavisne sudije, slobodne medije i podelu vlasti. To je jedini odgovor na odlazak visokokvalifikovane radne snage, koja van Evrope traže svoj dom. Moramo Evropu dovesti u našu zemlju – kazao je Dimitrov.

Priznanje napretka Severne Makedonije, prema njegovim rečima, ojačalo bi evropski uticaj u regionu i uputilo signal drugim državama da se nagrađuju hrabre odluke i rezultati.

– Ili ćemo region učiniti evropskijim, što bi značilo uspostavljanje vladavine prava i prave demokratije, kako bi onda mogli izvoziti robu u EU, a ne naše ljude, ili se može reći ''ignorišemo napredak i ne nagrađujemo rešenja sporova i reforme'', a onda ćemo imati ostrvo koje će izvoziti možda lošu vladavinu. Mislim da kod odluke nema dileme – objasnio je šef diplomatije Severne Makedonije.

On je istakao da se u mnogim zemljama EU migracija pogrešno povezuje s pitanjem pristupa Uniji pojedinih zemalja, jer je u stvarnosti suprotno.

– Ako se Zapadni Balkan učini evropskijim, onda se smanjuje migracija. Ove godine je evropska politika prema Zapadnom Balkanu u igri, a dobićemo odgovor kada se bude donosila odluka o našoj zemlji – rekao je Dimitrov.

On je takođe ukazao da će, ako ne bude evropske perspektive za region, onda proevropske snage, one koje se zalažu za reforme, biti oslabljene, a mnogi će razvijati alternativne strategije – autoritarni oblik vladanja i okretati se drugim centrima političke moći.

– Ako na svetu postoji region u kojem EU ima veliki uticaj, onda je to Zapadni Balkan. A ako EU ne bude bila u stanju da bude odlučna (u tom regionu), onda bi njeno nastojanje da bilo gde bude globalni igrač bilo dovedeno u pitanje – upozorio je ministar inostranih poslova Severne Makedonije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter