Izvor:
31.05.2019 u 10:07
0

LINTA: Glavni zadatak jačanje osećanja nacionalnog jedinstva!

Jedan od najvažnijih zadataka Srbije i Republike Srpske jeste jačanje osećaja nacionalnog jedinstva među Srbima gde god oni živeli, izjavio je danas predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta na drugom forumu dijaspore u Banjaluci.

– Vlade u Beogradu i Banjaluci treba da učine sve što je u njihovoj moći da se konkretnim merama i aktivnostima omogući onima koji žele da zadrže svoj srpski identitet da to i ostvare. Zbog toga je veoma važno da se Srbima u regionu i dijaspori obezbedi da uče srpski jezik i ćirilicu i da se izradi jedinstveni srpski bukvar – rekao je Linta.

On je dodao da Srbija i Republika Srpska treba da pomognu ekonomsko jačanje Srba u regionu kroz različite vrste projekata.

– Našim ljudima u regionu neophodna je podrška kod rešavanja infrastrukturnih problema kao što je izgradnja škola, vrtića, domova kulture, puteva, mostova ili neka druga vrsti pomoći – rekao je Linta.

On se osvrnuo i na, kako je navedeno u saopštenju Saveza Srba u regionu, večitu srpsku boljku – neslogu.

– Trebalo bi da Srbija i Republika Srpska insistiraju na dijalogu kao načinu za uspostavljanje jedinstva među Srbima van matica – rekao je Linta.

On je istakao da bi Srbija trebalo maksimalno da pojednostavi proceduru prijema u srpsko državljanstvo, kao i da se osnuju "srpske kuće" kao mesta okupljanja Srba u regionu i dijaspori.

– Jedan od važnih elemenata nacionalnog jedinstva jeste zajednička aktivna borba Srbije, Srpske, Srba u regionu i dijaspore da se međunarodna zajednica upozna sa istinom o stradanju našeg naroda u 20 veku, posebno sa genocidom u NDH – zaključio je Linta.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter