Izvor:
07.06.2019 u 16:30
0

SAVET EVROPSKE UNIJE: Severna Makedonija neće dobiti datum za pregovore?

U nacrtu-zaključaka za predstojeći Savet Evropske unije nije određen datum za početak pregovora sa Severnom Makedonijom.

U ovim nacrtima-zaključaka koji treba da budu razmatrani na ekspertskom, ambasadorskom i ministarskom nivou i koji nisu konačni, šanse za konsenzus između zemalja-članica EU o određivanju datuma za pregovore sa Severnom Makedonijom su minimalne.

U zaključcima EU priznaje se da je Severna Makedonija ispunila uslove za početak pregovore, još jednom se pozdravljaju bilateralni sporazumi sa Bugarskom i Grčkom i naglašava da je Prespanski sporazum „primer za ostale u regionu“.

– Ono što se može očekivati na junskom ministarskom sastanku je da će se usvojiti zaključak o tome da će pitanje o datumu za pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom biti ponovo razmatrano u julu.

Evropski ambasador u Skoplju Semuel Žbogar danas je poručio da Severna Makedonija treba da nastavi sa lobiranjem za učlanjenje u EU. Nakon brojnih pesimističkih najava da je moguće da datum o pregovorima bude odložen za jesen, on je rekao „da još nije kasno da se izlobira datum i ranije“.

Komentarišući pisanje nemačkog lista „Zidojče Cajtung“ da je nemačka kancelarka Angela Merkel protiv određivanja datuma za pregovore Severne Makedonije sa EU, makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je reč o staroj informaciji i da očekuje da će ključna odluka o tome biti doneta sledeće nedelje, kada se on bude sastao na nemačkom kancelarkom.

– Nemačka je strateški partner Republici Severnoj Makedoniji. Verujem da će biti usvojene pozitivne odluke. Nemačka kancelarka Merkel može da smatra naš uspeh takođe i njenim uspehom, jer je ona bila tu i kada je bio održan referendum i na dan naše državnosti kako bi dala podršku ovim procesima – istakao je Zaev.

Makedonski premijer je zaključio da ne sme njegova zemlja da bude vrednovana zbog određenih spoljnih okolnosti, kao što su politički problemi u Albaniji, navodeći da EU treba da vrednuje svaku državu pojedinačno i da se vodi principom „Severna Makedonija isporučuje – EU treba da isporuči“.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter