ISTORIČAR PREDRAG MARKOVIĆ IZJAVIO: Namera Podgorice je da zatre srpstvo i iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori!

 

Namera Podgorice je da zatre srpstvo i iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori, kaže istoričar Predrag Marković povodom najave da će u Crnoj Gori biti usvojen Zakon o slobodi veroispovesti koji predviđa prisvajanje imovine SPC čime je, kako ocenjuje, rukovodstvo u Podgorici prevazišlo najveće neprijatelje srpstva - ustaše i UČK.

Marković je ocenio paradoksalnim da država, koju su osnovali srpski mitropoliti i vladike želi da protera srpstvo, a napad na SPC uporedio je sa ustaškim eksperimentom iz 1942. godine kada su, podseća, ustaše stvorile Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

''''Milo Ðukanović je ovog puta spojio dve tradicije - ustašku, sa osnivanjem crkve, i tradiciju kosovskih Albanaca sa otimanjem crkvene imovine i tako prevazišao i jedne i druge. Nismo očekivali da narod, koji se smatrao najboljim Srbima, i država koja predstavlja taj narod, u mržnji prema srpskim institucijama prevaziđe najveće neprijatelje srpstva - ustaše i UČK'''', rekao je Marković za Tanjug.

Zapitao je šta će Podgorica, u nameri iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori učiniti sa Njegošem i Kraljem Nikolom koji su, kako kaže, po kriterijumima vladajućih crnogorskih elita srpski nacionalisti. 

- Kralj Nikola je spevao himnu o Prizrenu i Dušanovom carstvu. Ako nastave u toj nameri, moraće da proteraju i Petroviće iz svog pamćenja - naveo je Marković.

Ukazao je da veći deo imovine, na koju u Crnog Gori danas polažu pravo, nije bio u Kraljevini Crnoj Gori, već uglavnom u Austrougarskoj, tako da pravno-formalni naslednik te imovine nije Crna Gora nego Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca i Jugoslavija.

- Ako bi sve vratili na nultu tačku, a pitanje je koja nulta tačka za crnogorsku državnost, šta ćemo sa krajevima koji nisu pripadali Crnoj Gori pre 1918.godine, kao što je Boka Kotorska'''', kaže Markovuć i podseća da je i sever Crne Gore samo tri godine bio u sastavu Kraljevine Crne Gore - od 1912.godine do njene kapitaulacije 1916. godine.

Kako kaže, na severu Crne Gore je bilo mnogo imovine koja je pripadala vakufima i koja bi, po logici državnog vrha u Podgorici, trebalo vratiti islamskoj verskoj zajednici.

Marković je vlast u Podgorici nazvao ''''kleptomanskom'''' elitom koja otima istoriju, jezik i tradiciju i postavio pitanje šta će biti sa grobljima crnogorskih predaka, ako imovinu SPC prisvoji sekta Miraša Dedeića.

- Da li će onda preorati srpska groblja? Verovao bih u ozbiljnost crnogorske posebne crkve kada bi većina Crnogoraca krštavala i sahranjivala po obredu Miraša Dedeića, ali mislim da je broj takvih beznačajan - rekao je Marković.

Ocenio je i neprimerenim poređene crnogorske crkve sa Makednoskom pravoslavnom crkvom koja je, kaže, bila proglašena na neobičan način vojno-komunističkim aktom šezdesetih godina.

- Ali, Makedonci su u velikom broju prišli toj crkvi za razliku od Crnogoraca - ukazao je istoričar.

Upitan šta Srbija, osim molbe predsednika Srbije da se ne usvoji takav zakon, može još da učini da zaštiti imovinu SPC u Crnog Gori, Marković je rekao da naša država nema nikakve mehanizme, ali da srpski hrišćani u Crnoj Gori treba da razmisle da li su spremni da bez ikakvog protesta predaju celokupno svoje nasleđe ''''poslovnom udruženju koje sedi u Podgorici i na Cetinju''''. 

- Taj narod tamo je i zaplašen. Diskrimancija Srba u Crnoj Gori je vrlo ozbiljna, a Srbi imaju gori status nego u Hrvatskoj kada su u pitanju pristup javnih službama i druga manjinska prava - naveo je Marković.

Na pitanje da li takav potez ima i posledice po samu Crnu Goru, Marković je ocenio da uništavanje veze sa Srbijom nije dobro za Crnu Goru koja, kaže, nije dovoljno velika da zaposli sve svoje ambiciozne ljude. 

- Jedna od tajni crnogorskog uspeha bila u tome što su u Srbiji doživljeni kao svoji, čak su doživljeni kao bolji Srbi od Srba. Radičević je pisao: „crnogorski oganj živi, ko se tebi još ne divi - podseća Marković.

Kaže da su se nekada simbolom Crnogoraca u Beogradu smatrali Petar Lubarda, Matija Bećković ili Pavle Vujisić, dok su to danas pripadnici kriminalnih narko kartela.
- Da li je zbog šake heroina treba uništiti imidž svog naroda. Nikada više Crnogorac u Beogradu neće biti prihvaćen kao slikar, pesnik, glumac - smatra Marković.

 

 

Izvor:Tanjug
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro