POLITIČKA KRIZA U BIH: Nedovoljno srpskih zastupnika u sednici Parlamentarne skupštine!

Propao je pokušaj održavanja vanredne sednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što se na njoj nije pojavio dovoljan broj srpskih zastupnika.

Time se vlast na državnom nivou našla u potpunoj blokadi osam meseci nakon izbora.

Na vanrednoj sednici državnog Zastupničkog doma trebalo je da bude rasprave o migrantskoj krizi i pravosuđu BiH, ali na kraju nije održana, jer je utvrđeno da ne postoji entitetska većina iz Republike Srpske za utvrđivanje dnevnog reda, čime zemlja tone još dublje u političku krizu i potpunu blokadu.

Srpski zastupnici na taj način protestuju zbog blokade uspostave Veća ministara koja je zaustavljena zbog institiranja bošnjačkih stranaka da nova vlast aktivira Akcijski plan za članstvo u NATO-u, čemu se srpska strana protivi.

- Odvijanje današnje sednice na ovakav način je pokazatelj da idemo korak nazad- rekla je u izjavi za medije predsednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH). Ocenila je kako se moraju ispuniti pretpostavke za rad toga parlamentarnog doma, a to je pre svega uspostava izvršne vlasti nakon izbora.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituisanja nije održao nijednu sednicu. Mediji navode kako to ipak nije sprečilo parlamentarce da dobiju visoke plate i naknade za rad.

Bošnjačke stranke na čelu sa SDA Bakira Izetbegovića insistiraju na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u kao preduslovom za izbor novog Veća ministara BiH, čemu se protive srpske stranke koje predvodi SNSD Milorada Dodika.

 

 

Izvor: B92
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro