Izvor:
17.10.2016 u 21:56
0

TURISTIČKI BUM U REPUBLICI SRPSKOJ: Andrićgrad i Banjaluka privukli najviše posetilaca

Republika Srpska sve više razvija turizam, pa su ove godine zabeleženi rekordi – 220.000 poseta i 507.000 noćenja. To je za 12,2 odsto više posetilaca u odnosu na isti period prošle godine. Ovolikom broju turista najviše su doprinele posete Andrićgradu, Banjaluci i Trebinju.

Direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović ističe da najveći turistički bum imao Višegrad, koji postaje važna turistička destinacija.

Tokom osam meseci ove godine Višegrad je posetilo više od 150.000 turista, ali je, sigurno, bilo mnogo više posetilaca jer statistika registruje samo turiste koji ostvare noćenje. Motivi za dolazak u Višegrad su čuvena ćuprija koja je pod zaštitom Uneskoa, a posebno Andrićgrad. Tu su i brojni muzički i filmski događaji, promocije knjiga, festivali – rekla je Jovanovićeva.

Osim turista iz regiona, koji su najbrojniji, bilo je mnogo poseta iz Francuske, Španije, Portugalije, Rusije, Nemačke, Belgije i Holandije.

– Imali smo i mnogo organizovanih grupa turista iz Japana koji putuju kroz balkanske zemlje, kao i grupe iz Bugarske – istakla je Jovanovićeva.

Dodala je da je i Banjaluka ove godine oborila sve rekorde po broju dolazaka turista.

Tokom osam meseci krajišku lepoticu je posetilo 51.830 gostiju, koji su ostvarili 82.897 noćenja. Najviše gostiju je bilo iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Nemačke – rekla je Jovanovićeva.

Naglasila je i da mnogo turističkih poseta ima Trebinje, koji sve više gradi hotele i infrastrukturu, a veoma su posećeni i nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je turizam jedna od vodećih privrednih grana u Republici Srpskoj.

– Verujem da će rezultati u narednom periodu biti još bolji, imajući u vidu nastupajuću zimsku sezonu. Prednjače i posete banjskim centrima, a zabeleženo je i povećanje broja gostiju iz susednih zemalja, najviše iz Hrvatske i Slovenije – istakao je Gluhaković.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mestu su turisti iz Južnoafričke Republike s prosečnim zadržavanjem od 4,2 noći.

Sledi Irska sa 3,6 noći, Kuvajt sa 3,2 noći i Letonija sa 3,1 noći, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Blic.rs
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter