Izvor:
20.10.2016 u 20:43
0

U HRVATSKOJ NIŠTA NOVO: Linta smatra da će položaj Srba pod novom vlašću u Zagrebu, biti jednako loš!

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da izbor nove hrvatske vlade na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem neće značiti ništa novo za stotine hiljada proteranih Srba, odnosno da neće dovesti do rešavanja njihovih imovinskih i brojnih drugih problema.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Linta, ipak, smatra da je dobra stvar to da u vladinom programu postoji poglavlje u kome se govori o zaštiti prava nacionalnih manjina, odnosno da će se pokrenuti projekti ekonomskog razvoja krajiškog područja.

Dobrim smatra i to što je vldinim programom predviđeno dosledno sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakon o vaspitanju i obrazovanju nacionalnih manjina kojima se garantuje zapošavanje Srba, službena upotreba srpskog jezika i pisma i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Linta istovremeno naglašava da je poglavlje o zaštiti nacionalnih manjina bilo sastavni deo programa i prethodnih hrvatskih vlada, ali da u praksi nije bilo političke volje da se poštuju ustavne i zakonske odredbe koje garantuju poštovanje ljudskih i nacionalnih prava srpske zajednice u Hrvatskoj.

Uzimajući u obzir aktuelnu političku i društvenu situaciju u Hrvatskoj, postoji realna bojazan da će poglavlje o zaštiti nacionalnih manjina, pre svega zaštiti prava Srba, ostati i dalje mrtvo slovo na papiru, upozorava Linta.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter