22°C

Beograd

MILEVSKI: Sunce iz Vergine ne mogu da koriste institucije!

Ministar lokalne samouprave Severne Makedonije Goran Milevski izjavio je danas da Odluka vlade o uklanjanju u simbola Sunce iz Vergine važi za opštine, državne i lokalne institucije i da se sprovodi u skladu sa Prespanskim sporazumom između Skoplja i Atine.

- Odluka vlade je za lokalnu samoupravu. Sunce iz Vergine je uklonjeno sa makedonske zastave još 1995. godine i ne znam zašto se otvara to pitanje. Prespanski sporazum je jasan, da se ne koristi taj simbol za državne institucije, lokalne institucije i ta odredba sada je stupila na snagu. Prespanski sporazum je prihvaćen u Sobranju sa dvotrećinskom večinom i građani su upoznati sa odredbama tog sporazuma - izjavio je Milevski.

Kada se radi o privatnom korišćenju tog simbola, Milevski je rekao da to ne može da se zabrani.

- Ja lično ne znam ko bi mogao da mi zabrani ukoliko želim da koristim taj simbol. Sigurno i u grčkim dvorištima može da se koristi bila šta i niko ne može to da zabrani. Isto je i kod nas, svako na privatnom imanju može da postavi šta želi. Nije ovo inkvizicija da proganjamo ljude, ali državne institucije moraju da poštuju zakon i naravno postoje sankcije - objašnjava Milevski.

Na pitanje novinara o opštinama koje na svojim zastavama i grbovima imaju Sunce iz Vergine, ministar smatra da oni trebaju da promene simbole.

- Slažem se da treba da promene simbole, a mislim da za spomenike treba samo da se naznači da je reč o spomeniku iz antičkog, helenističkog perioda. Ne da se uklanjaju, već u fusnoti da se istakne iz kog perioda je taj konkretan spomenik. Mislim da je reč o nekoliko spomenika u Bitolju, Prilepu, kao i spomenici Aleksandra Makedonskog i Filipa Drugog - naglasio je Milevski.

Makedonska vlada juče je preporučila lokalnim samoupravama u toj zemlji da poštuju obavezu iz člana osam stav tri iz Prespanskog sporazuma, koji predviđa uklanjanje Sunca iz Vergine na svim javnim mestim i uklanjanje iz javne upotrebe.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar