ZAGREB: SAD ulažu u hrvatsku vojsku!

Kontrolno-nadzorni toranj, koji je Hrvatskoj donirala američka vlada, predstavljen je danas na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja.

Takode je prikazana sposobnost kontrole bliske vazdušne podrške (JTAC) s tri američka aviona F-16 i dva helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ).

"Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske, gde smo videli impresivne sposobnosti naših pripadnika, koji su navodili američke avione F-16, dok su, s druge strane, američki kontrolori navodili naše Kiowa Warrior helikoptere. Ovo je ogromno dostignuće, a na ovakav nacin stvaramo zajedništvo i partnerstvo, te gradimo jaku i moćnu vojsku", istakao je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević nakon prezentacije, prenosi Poslovni dnevnik.hr.

Krstičevic je naglasio kako će se korišćenjem tornja u obuci za potrebe HRZ-a unaprediti obuka posada Kiowa helikoptera, a u bliskoj budućnosti i buduća obuka posada helikoptera Black Hawk i pilota novih borbenih aviona.

"Konstantno ulažemo u Hrvatsku vojsku, vojne poligone i kasarne samostalno, ali i u saradnji s našim saveznicima i predano ćemo to činiti i dalje", poručio je ministar zahvalivši svima koji su ucestvovali u projektu izgradnje JTAC tornja.

Americki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst porucio je kako je SAD ponosni saveznik Hrvatske.

"Toranj pred nama simbol je kontinuirane podrške Sjedinjenih Americkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga", dodao je on.

Kontrolno - nadzorni toranj (Range Control Tower) koji je na vojnom poligonu u Slunju izgradila Komanda Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) osiguraće sigurno i uspešno vođenje i nadzor obuke i vežbi s bojevim gađanjem na strelištu vojnog poligona Eugen Kvaternik, prenosi B92.net.

Projekat izgradnje JTAC tornja USAFE je finansiralo s 850. 000 dolara. Kontrolori bliske vazdušne podrške kvalifikovani su pripadnici oružanih snaga koji s odredenog položaja upravljaju delovanjem borbenih aviona koji sprovode blisku vazdušnu podršku i druge vazdušne operacije.

Izgradnju kontrolno - nadzornog tornja inicirali su pripadnici hrvatske i američke vojske, nakon višegodišnje saradnje u sprovođenju zajedničke obuke i vežbi, ističe Ministarstvo odbrane (MORH).
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro