Izvor:
01.11.2016 u 18:07
0

Srbija i Crna Gora na liniji vatre:  Dok ruska vojska vežba u Srbiji, NATO ima vežbe u CG!

Rusija će održati vojne vežbe na Balkanu i one će se podudariti sa aktivnostima koje sprovode NATO snage u Crnoj Gori, piše Independent.

Kako navodi britanski portal, na vežbi u Srbiji će učestvovati 150 ruskih padobranaca, 50 članova vazduhoplovnih jedinica, tri transportna aviona i “neodređen broj vojnog osoblja iz Srbije i Belorusije“, u trenutku pojačanih tenzija između Moskve i Alijanse.

“Trinaestodnevna vojna vežba u Srbiji, nazvana “Slovensko bratstvo 2016“ počeće u sredu, a na drugoj strani, snage NATO od ponedeljka treniraju u Crnoj Gori, u petodnevnom programu koji simulira reagovanje u poplavljenim područjima i načine odgovora na napade hemijskim oružjem. Učestvovaće 680 nenaoružanih vojnika iz sedam NATO zemalja i deset partnerskih država“, piše Independent.

U terenskoj vežbi u Crnoj Gori, šesnaestoj ove vrste koju organizuje EADRCC, učestvuju timovi iz susednih zemalja i zemalja iz okruženja: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Makedonije, Slovenije, kao i SAD, Austrije, Finske, Izraela, Belgije, Španije, Francuske, Danske i Češke.

Ocenjuje se da paralelne vežbe stižu u momentu kada su odnosi Zapada i Rusije na veoma niskom nivou zbog situacije u ratom razorenoj Siriji.

Independent pominje i scenario “Trećeg svetskog rata“, za koji navodno skoro polovina Rusa misli da će se dogoditi zbog intervencije Moskve u SIriji, a američki generali su navodno rekli da bi rat sa Rusima bio ekstremno smrtonosan i brz, kao i da bi proizveo nasilje koje nije viđeno 60 godina.

“I Srbija i Crna Gora, koje su bile jedna država pre razdvajanja 2006. godine su tradicionalni ruski pravoslavni saveznici. Ipak, od rastanka, Crna Gora se okrenula prozapadnoj politici, dok se Srbija muči da se izvuče iz stiska Moskve“, piše Independent.

Dodaje se i da je Crna Gora pozvana da postane članica NATO, uprkos protivljenju Rusije.

“Srbija je pod jakim pritiskom Kremlja da se ne pridruži zapadnoj vojnoj alijansi i Evropskoj uniji“, zaključuje se u tekstu.

Blic
Foto: Flickr.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter