Izvor:
20.10.2019 u 16:48
0

SRPSKI ODNOSI SA HRVATSKOM: „Srbiji treba državnik poput Branta!“ (FOTO)

Pređednik Odbora za spoljnu politiku hrvatskog sabora Miro Kovač (HDZ) poručio je danas da je za iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima Srbiji potreban državnik nalik nekadašnjem njemačkom kancelaru Viliju Brantu.

Brandt je na današnji dan 1971. godine, četvrt veka posle Drugog svetskog rata, dobio Nobelovu nagradu za mir za konkretne inicijative za smanjenje napetosti u odnosima Zapadne Nemačke sa Sovjetskim savezom i Poljskom.

Kako se navodi, Vili Brant je ispružio ruku za pomirenje između naroda koji su dugo bili neprijatelji, napisao je Kovač na društvenim mrežama.

Iako je i od agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata, kaže Kovač, prošla četvrtina veka još nisu rešena pitanja nasleđa rata protiv Hrvatske, poput nalaženja nestalih osoba i odštete zatvorenim logorašima u srpskim sabirnim logorima.

Ukoliko se ne budu rešavala pitanja ratnog nasleđa Srbije iz 1990-ih godina, kako kaže, to će i dalje narušavati odnose između Hrvatske i Srbije, ali i uticati na suživot hrvatske većine i srpske manjine u Hrvatskoj, posebno u Vukovaru.

– To nas istorija uči. Ako se neke stvari iz prošlosti ne reše do kraja, onda to uvek negde i nekako izbije na površinu. Za iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima treba nam kao partner uviđavan državnik u Srbiji, trebao bi nam neko nalik Viliju Brantu – zaključio je Kovač, podsjećajući kako je nezaboravan Brantov pad na koljena kod spomenika žrtvama ustanka u Varšavskom getu.

Izvor: Tanjug
Foto:
Twitter/Tanjug INFO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter