Izvor:
21.11.2019 u 10:53
0

DRAGAN ČOVIĆ U RAZGOVORU S ANGELOM MERKEL: O uspostavljanju vlasti i evropskom putu BiH!

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o uspostavljanju vlasti i evropskom putu BiH, kao i o reformi izbornog zakonodavstva.

Čović ističe da je razgovor organizovan na marginama izbornog kongresa EPP-a u Zagrebu bio vrlo sadržajan i koristan.

"Kancelarka je insistirala na razgovoru o stanju u BiH i posebno da joj objasnimo dogovor o deblokadi uspostavljanja vlasti, kao i šta znači usvojeni dokument u odnosu na NATO savez. Naravno, otvorili smo posebnu priču oko Izbornog zakona, jer smo već tri-četiri puta razgovarali na tu temu, a očito je i hrvatski premijer Andrej Plenković pripremio teren za to. Naglasili smo sada kao ključni posao kako da osiguramo da imamo legitimne predstavnike konstitutivnih naroda, a što bez izmena Izbornog zakona nije moguće", kazao je Čović.

On je u razgovoru s kancelarkom Merkel istakao potrebu da se iskoristi postojeći trenutak i u narednih mesec ili dva završi priča oko reforme izbornog zakondavstva, "kako bi iduće izbore 2022. godine čekali u raspoloženju koje neće dovesti do toga da godinu dana nakon izbora nemamo sprovođenje izbornih rezultata".

"Razgovor je bio vrlo ugodan. Interesovali su je detalji, jer ona očito puno zna o situaciji i problemima u BiH", dodao je Čović sumirajući razgovor s nemačkom kancelarkom, a prenose banjaluučke Nezavisne.

On je juče u Zagrebu razgovarao i s nizom drugih evropskih zvaničnika, a ističe kako će i današnji nastavak kongresa omogućiti korisne susrete, uključujući one s zvaničicima EU zaduženim za jugoistočnu Evropu.

"U svim tim razgovorima ja ističem naš evroatlantski put s jedne strane, a sa druge strane strabilizovanje odnosa unutar BiH. To se najbolje može postići kroz vraćanje poverenja, za šta je najbolji put rešavanje pitanja izbornog zakondavstva i otklanjanje pretnji kao poslednji put, kada su Hrvatima drugi birali člana Predsedništva", kazao je Čović.

Pohvalio je premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića zbog, kako je naglasio, odlične organizacije izbornog kongresa EPP-a u Zagrebu.

"On se uspeo izboriti da nešto više od mesec dana pre hrvatskog preuzimanja predsedanja EU ključni donosioci odluka dođu u Zagreb, uključujući i buduće članove Evropske komisije. Ovo je i nama šansa da BiH ne ostane po strani i duboko verujem da ćemo, ako posao oko izbornog zakona završimo brzo, biti za istim stolom sa Severnom Makedonijom i Albanijom kada se bude govorilo o njihovom kandidatkom statusu. Politika proširenja EU sigurno nije propala", poručuje Čović.

Malo je toga, kaže, što BiH treba završiti kako bi dobila kandidatski status, a to uključuje imenovanje Saveta ministara i izmene izbornog zakona.

"Zakonska dinamika diktira uspostavu Veća ministara. U prvoj nedelji idućeg meseca imaćemo poznata imena svih ministara i zamenika ministara, a uz skraćenu proceduru verujem da ćemo za 15, a najkasnije 20 dana imati potvrđeno novo Veće ministara", rekao je Čović.

Tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter