Izvor:
03.12.2019 u 20:51
0

DOBRE VESTI IZ DOBOJA: Nataša – prvi slepi student medicine! (FOTO, VIDEO)

I najmanja podrška društva ljudima sa invaliditetom može da bude vetar u leđa, što potvrđuje i primer slepe devojke iz Doboja, Nataše Arsenović, koja je upisala Medicinski fakultet.

Slepa je od devete godine, ali se nikada nije predavala. Savladala je tehniku grnčarstva, naučila da skija, glumi, a sada je prvi slepi student na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Majka Spomenka kaže da su po prijemu na fakultet iskrsli problemi personalne asistencije, a onda su našli devojku koja će da vodi brigu o Nataši.

"Ide s njom, pomaže joj da bi ona lakše učila, tu vam je pomoć i pri oblačenju, znate kako je, dete ne vidi i sve je problem, međutim ona se odlično snalazi", kaže Natašina majka Spomenka.

Personalni asistent zahteva dodatni novac u kućnom budžetu, a osim toga studiranje u Srbiji podrazumeva stanovanje u studentskom domu, pa je u pomoć priskočio grad Doboj.

"Našli smo mogućnost da na godišnjem nivou izdavajmo negde oko 10.000 maraka, tj. 1.000 KM mesečno, to je jedna poruka gde treba da se uključi ne samo lokalna već šira zajednica kako bi olakšali i omogućili ljudima sa invaliditetom da budu jednaki i ravnopravni sa ostalim građanima", rekao je Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Osim personalne asistencije, građani sa invaliditetom suočavaju se i s drugim problemima. Arhitektonske barijere, samo su neki od njih. Pristupačnost, kažu, treba svugde obezbediti, a najpre u javnim objektima.

Raduje pomak koji se odnosi na uvođenje lične invalidnine, ali udruženja traže da se to odnosi i na osobe sa manjim invaliditetom.

"Ovo je poboljšanje svakako, ali mi ćemo i dalje zajedno sa svim relevantim institucijama, tražiti rešenje da se stanje zaista poboljša", navela je Dragica Bekanović, Udruženje distrofičara.

Kada prođu školovanje onda ih dočeka i problem zapošljavanja. Sve bi bilo lakše, kažu, kada bi se poštovalo ono što je propisano jer i za to postoje zakonska rešenja.

Izvor: kurir.rs
Foto: Youtube Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter