Izvor:
05.12.2019 u 02:01
0

GORKA ISPOVEST STUDENATA: Hrvatska policija nas je tukla!

Ako pitate nigerijske studente, hrvatska policija ih je nasilno prebacila preko granice. Policija, pak, na krucijalno pitanje – kako su studenti završili u kampu za migrante u susednoj zemlji – ne daje odgovor.

Eboh Kenet Činedu i Abia Učena Aleksandro osvajali su setove na međunarodnom takmičenju u stonom tenisu u Puli, da bi deset dana kasnije završili na ispitivanju u Bihaću.

– Da, rekao mi je ako se ne pomaknem, kad me je gurnuo u grmlje, udario me nogom, ako se ne maknem da će me upucati. Onda me naterao da potpišem nešto što ne znam šta je. Naterao me da potpišem papir pre nego što su me prevezli kombijem koji me dovezao do grmlja. Postavio sam pitanje: molim vas ovo nije moje ime i tu sam legalno u Hrvatskoj. Možete li obratiti pažnju na mene i objasniti mi. Rekli su mi: ne, ne ne, idi u Bosnu, ti si iz Bosne. Ja sam crnac, kako mogu biti iz Bosne – kazao je Činedu.

MUP Hrvatske to demantuje – u saopštenju tvrde da znaju da su se studenti odjavili iz zagrebačkog hostela i da su poneli pasoše sa sobom – nakon čega im se, za zaposlene MUP-a, gubi svaki trag.

– Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz Hrvatske, niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom – kazali su iz MUP-a.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske potvrdili su da su studentima izdate vize za kratkotrajni boravak s jednim ulaskom u hrvatskoj ambasadi u Pretoriji. Za predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića saopštenja ministarstva su dovoljna.

"Ne mogu niti želim da komentarišem ništa više od toga što je već saopšteno".

Glavno pitanje ostalo je neodgovoreno. Kako su dva nigerijska studenta, s pasošima i valjanim vizama završila u izbegličkom kampu u susednoj zemlji?

– To da bi mi takve stvari radili, doslovce nekoga uhapsili, bacili u maricu i odvezli do Bosne iz Zagreba – nema šanse – kazao je Dubravko Jagić iz hrvatskog sindikata policije.

A opet, ne samo što su završili u Bosni i Hercegovini, nego su odatle molili za pomoć hrvatsku ambasadu – s obzirom da su imali hrvatsku vizu.

– Konzularnom odeljenju Ambasade Hrvatske u Sarajevu se krajem prošle nedelje telefonom obratio muškarac, koji je od ličnih podataka naveo samo da je iz Nigerije te se nalazi u Sarajevu, a poseduje vizu za ulazak u Hrvatsku – kazali su iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ali dodaju da su osobu zaposleni zamolili da dođe lično u ambasadu što se nije dogodilo.

– Zvao sam hrvatsku ambasadu u BiH, razgovarao sam s gospođom koja govori engleski. Pokušao sam joj objasniti, ali mi je govorila da nije ona ta koja mi je dala vizu. Rekao sam ne, ja imam vizu ovde, hrvatsku vizu koja važi. Bio sam jako ljut. Tražio sam da mi daju email na koji bih im mogao poslati svoje dokumente. Vi ljudi morate mi pomoći da se vratim natrag i nemam puno vremena pre nego što mi viza istekne. Vikala je na mene, bio sam jako ljut – istakao je Činedu.

Treba utvrditi šta se događalo. Kako su to studenti iz Nigerije, s valjanim pasošima i vizom iz hostela u Zagrebu našli put do BiH? Čak i da studentima viza nije važila, koje su osnove da se deportuju u BiH, osim ako oni nisu sami tamo otišli, što opet zvuči malo verovatno.

Izvor: Hrvatski mediji
Foto: yotube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter