26°C

Beograd

NEĆE DOBITI POMOĆ DRŽAVE: Rama pozvao građane da ne prave namerne štete na objektima!

Premijer Albanije, Edi Rama, podneo je danas prvi izveštaj o preliminarnoj šeti od zemljotresa, koji je 26. novembra pogodio delove te zemlje, drugi preliminarni izveštaj je najavio za 16. decembar, a konačni će biti spreman u januaru naredne godine.

Vlada je danas saopštila da od oko 6.000 zgrada, koje su pregledane, oko 2.450 nije upotrebljivo, 460 treba da bude srušeno, dok su 43 objekta već srušena.

Škole su danas počele da rade u Draču i Tirani, ali je više od 10.000 dece moralo je da bude premešteno u druge škole, preneli su albanski mediji.

Evropska unija pomaže Albaniji u proceni štete i potreba obnove, a Evropska komisija je za početak već poslala 15 miliona evra (16,6 miliona dolara).

Albanija je pozvala na međunarodnu finansijsku pomoć za obnovu.

Vlada Albanije je za obnovu izdvojila 13 milijardi leka (117 miliona dolara), dok je ostalih sedam milijardi leka prikupljeno iz donacija.

U novembarskm zemljotresu jačine 6,4 stepena poginula je 51 osoba, a ranjeno više od 3.000 ljudi. Više od 11.000 zgrada je oštecćeno, a procenjeno je da je 13.000 ljudi ostalo bez svojih domova.

Na današnjoj sednici Odbora za obnovu, Rama je rekao da će nakon objavljivanja konačnog izveštaja o šteti biti otvoren put za donacije i obnovu uništenih domova.

Prema njegovim rečima, ovakvi izveštaju zahtevaju vreme.

- Radi transparentnosti, radimo na posebnom izveštaju sa detaljnim podacima o vladi, donacijama i korisnicima - rekao je Rama i dodao da je u pripremi i poseban zakon o saniranju štetu čiji je cilj stvaranje, kako je rekao, ekskluzivnog okvira za sve aspekte rekonstrukcije.

Podnoseći prvi prelminarni izveštaj o posledicama zemljotresa, Rama je poručio onima koji, kako je rekao, namerno oštećuju svoje domove da to ne čine, jer država neće moći da im pomogne.

On je poručio da su sva oštećenja već popisana i da namerna oštećenja neće biti uzimana u obzir.

- Kažem svima da ne rade takve stvari. Program je za one koji su izgubili svoje domove i ne mogu čak ni da uđu u svoj dom. U ovom trenutku moram biti vrlo jasan da te štete namerno prouzrokovane neće proći - rekao je Rama.

Inače, ranije danas Rama je boravio u Draču, gradu na obali, koji je, uz Tumane, među najviše stradalim mestima.

U nedelju je Rama bio u Istanbulu, gde sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i turskim i arapskim privrednicima od kojih očekuje pomoć.

Turski inženjeri su već u Albaniji, gde će, kako je ranije obećao Erdogan, graditi 500 kuća.

Svoje inženjere su u oštećena područja Albanije uputili Grčka, Italija, Sjedinjene Države, Francuska, Bugarska i Rumunija.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/GazetaKohaJone

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar