13°C

Beograd

PRIŠTINA OJADILA BOSANCE Sarajevo na taksama izgubio 53,7 miliona evra

Izvoz Bosne i Hercegovine na Kosovo iznosio je u periodu januar-septembar ove godine 3,2 miliona KM (1,6 miliona evra) što je pad od 97,04 posto izazvan taksama prištinskih vlasti od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije, prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako se precizira u informaciji koju prenose Nezavizne novine, izvoz BiH na Kosovo je tokom tri kvartala 2019. godine u nominalnom iznosu manji za 105,03 miliona KM (53,7 miliona evra) u odnosu na uporedni period prethodne godine.


OBAVEZNO PROČITAJTE

SRBIN (22) UBIJEN U CENTRU BRATISLAVE: Brutalno udaran u glavu, policija traži pomoć u hvatanju ubice!

PLAN ZA PLJAČKU GROBA SMISLIO U ZATVORU: OVO je osoba sa BIZARNIM PLANOM skrnavljena GROBA! (FOTO)

MUKA ZA VLASNIKE AUTOMOBILA: Skuplja registracija od 1. januara!


S druge strane, u istom periodu je uvoz sa Kosova iznosio 10,71 milion KM (oko 5,5 miliona evra), što je za 25,6 posto ili za 3,69 miliona KM (oko 1,9 miliona evra) manje nego u periodu januar-septembar 2018. godine.

- Ovakve mere ugrozile su poslovne ugovore koje imaju preduzeća iz BiH sa preduzećima na Kosovu, posebno sa onima iz metalske i elektro industrije, ali i prehrambene i farmaceutske industrije, a izazvale su i druge vezane negativne efekte na trgovinske tokove na celom zapadnom Balkanu - ističu iz tog ministarstva.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar