Izvor:
11.12.2019 u 13:34
0

CRNA GORA OD 20,8 MILIJARDI Trećina države u rukama stranaca

Analiza neto međunarodne investicione pozicije pokazuje da je ukupno bogatstvo Crne Gore oko 20,8 milijardi evra, od čega je u posedu stranaca oko 38 odsto, navodi se u crnogorskom Nacrtu programu ekonomskih reformi (PER) za period 2020. do 2022. godine.

Kako je objašnjeno u dokumentu, ova kalkulacija i analiza urađena je u Ministarstvu finansija, na osnovu istraživanja Kredi Svis banke i knjige francuskog ekonomiste Toma Piketija "Kapital u 21. veku".

Visok udeo stranog vlasništva može da doprinese značajnom prenosu tehnologije i znanja, ali s druge strane može da bude izvor političke nestabilnosti, upozorava crnogorska vlada samu sebe u nacrtu PER-a, prenosi portal bankar.me.

Kako je objašnjeno, procenjena vrednosti bogatstva Crne Gore od 20,8 milijardi evra, što čini 4,9 odsto neto nacionalnog dohotka u 2018. godini, a u rukama stranaca nalazi skoro dva, odnosno 1,86 odsto neto nacionalnog dohotka ostvarenog u jednoj godini.

Ovo je prvi put da se u javnosti pojavljuje podatak o vrednosti bogatstva Crne Gore i procentu učešća stranaca u njemu.

Univerzitetski profesor i ekonomista Milenko Popović smatra da je reč o važnom i hvale vrednom nalazu koji može poslužiti za čitav niz novih uvida relevantnih za definisanje pozicije crnogorske ekonomije i za izbor adekvatne strategije budućeg razvoja.

– Procenjena vrednost bogatstva od oko 20 milijardi evra prilično je visoka za zemlju poput Crne Gore. To se vidi iz činjenice da je kapitalni koeficijent, tj. odnos između procenjene vrednosti nacionalnog bogatstva i vrednosti BDP-a na nivou od skoro pet, tačnije oko 4,9 – kaže Popović.

Prvo zbog čega je ovo zanimljivo, dodaje, jeste činjenica da je "ovako utvrđena vrednost kod nas dvostruko veća od one koju imamo u još uvek najrazvijenijoj ekonomiji sveta, tj. u SAD, gde taj kojeficijent iznosi oko 2,5".

– Drugim rečima, da bi stvorili jedan evro mi moramo uvek imati na raspolaganju kapital u vrednosti od pet evra dok je u SAD za tako nešto dovoljno imati samo 2,5 evra. Ovo je na prvi pogled u suprotnosti sa ekonomskom logikom. Logično bi, naime, bilo da zemlje sa više kapitala proizvode i više dohotka – naveo je Popović za “Vijesti", prenosi portal bankar.me.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter