Izvor:
12.12.2019 u 08:05
0

SKANDALOZNA ODLUKA SUDSKOG VEĆA Uzvikom „Za dom spremni“ Tomson NE KRŠI zakon!

Visoko prekršajni sud napokon je, kako nezvanično saznaje "Jutarnji list", odlučivao o slučaju proustaškog pevača Marka Perovića Tomsona , odnosno o njegovom uzviku “Za dom spremni” na početku njegove pesme “Bojna Čavoglave”. Iako je taj sud doneo već pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik “Za dom spremni” predstavlja nezakonito ponašanje, u Tompsonovom slučaju veće je, kako se saznaje, presudilo – da zakon nije prekršen.

Ta presuda, međutim, još nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse – posebnom sudskom odeljenju koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje da li ona skladna prethodnim presudama tog suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama evropskog suda u Strazburu i Suda EU čija su stajališta za hrvatske sudove takođe obvezujuća. Kao najviši sud u prekršajnoj grani sudovanja, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Nezvanične informacije od izvora bliskih sudu, pokušali su da provere i službeno. Portparolka Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj, međutim, na pitanje o tome u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Tompsona i da li je tačno da ga je tročlano veće toga suda oslobodilo, odgovorila kratko: “Presuda u slučaju Marka Perkovića nije poslata sa suda i sve dok se to ne dogodi ne mogu vam davati nikakve informacije o tome predmetu”.

praski nisu česti, saziva se opšta sednica sudskog odeljenja u čiju nadležnost pripada i sporna presuda. U ovom slučaju to je odeljenje za prekršaje javnog reda i mira Visokog prekršajnog suda, a mogući su različiti raspleti.

To odeljenje koji ukupno ima devet sudija raspraviće o spornoj presudi i o njenoj utemeljenosti zauzeti stajalište. Ako većina sudija tog odelenja zauzme stajalište da je tročlano sudsko veće u slučaju Tompson pogrešilo i donelo presudu suprotnu dosadašnjoj praksi Visokog prekršajnog suda o pozdravu “Za dom spremni”, predmet će se vratiti istom veću na ponovno odlučivanje. Sudsko veće je u tom je slučaju dužno da uzme u obzir argumente koje je zauzela većina sudija njihovog odeljenja.

Pravosnažna presuda

Ako se,međutim, na sednici sudskog odeljenja za javni red i mir većina sudija složi da je sa donesenom oslobađajućom presudom za Tompsona sve u redu, ona postaje pravosnažna i šalje se strankama. U svakom slučaju, o Tompsonovom predmetu će se na Visokom prekršajnom sudu još neko vreme većati.

Nezvanični izvori bliski Visokom prekršajnom sudu ističu da je tročlano sudsko veće koje čine sudije Anđa Ćorluka, Ivanka Mašić i Mirjana Margetić presudu kojom oslobađaju Tompsona prekršajne odgovornosti donelo u noevmbru ove godine. Tročlano veće Visokog prekršajnog suda odbilo je žalbu šibeničko-kninske policije na prvostepenu oslobađajuću presudu Opštinskog suda u Šibeniku donesenu u oktobru 2018. Njom je šibenski sudija Ivan Lokas oslobodio Tompsona prekršajne odgovornosti za izvikivanje pozdrava “Za dom spremni” na tri koncerta koji su održani 5. avgusta 2015., zatim 5. avgusta 2016. i 27. avgusta 2017.

Jutarnji list nije imao uvid u presudu tročlanog veća Visokog upravnog suda koje je oslobodilo Tompsona, pa se ne zna na koji je način to veće argumentovalo svoj stav da izvikivanje pozdrava “Za dom spremni” na početku Bojne Čavoglave u Tompsonovom slučaju nije kršenje zakona. Treba, međutim, podsetiti da je taj isti Visoki prekršajni sud samo nekoliko meseci ranije, u leto ove godine, doneo presudu kojom je Marija Rosu, pevača iz Makarske, pravosnažno osudio za remećenje javnog reda i mira upravo zbog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na početku “Bojne Čavoglave” koju je Rosin bend otpevao na trgu u Makarskoj povodom obeležavanja 20. godišnjice akcije "Oluje".

Iznenađenje

Jedan od sudija bliskih Visokom prekršajnom sudu kazao je za "Jutarnji list" kako su sudije tog suda bili prilično iznenađeni “proročanskim” komentarom predsednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića. Nakon vesti o osuđujućoj presudi pevaču Mariju Rosi zbog “Bojne Čavoglave”, Turudić je prokomentisao kako Visoki prekršajni sud vezano uz sporni pozdrav može doneti i drugačiju presudu. I to se upravo dogodilo.

Sudija Anđa Ćorluka bila je članica dva sudska veća koja su 2015. donela dve osuđujuće presude vezane uz pozdrav “Za dom spremni” u slučaju bivšeg predsednika HČSP-a Josipa Miljka. Ostale dve sudije, Ivana Mašić i Mirjana Margetić, dosad nisu odlučivale o pozdravu “Za dom spremni”.

Izvor: Blic.rs
Foto: Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter