Izvor:
14.11.2016 u 02:34
0

Drugi krug predsedničkih izbora: Pobedio proruski kandidat!

Bivši general Rumen Radev osvojio je većinu glasova u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, pokazuju večeras objavljene izlazne ankete po zatvaranju biračkih mesta.

Ankete pokazuju da je Radev, kog podržavaju opozicioni socijalisti, dobio nešto više od 58 odsto glasova, dok je Cecka Cačeva (58), kandidat vladajuće stranke premijera Bojka Borisova dobila 35 odsto.

Uoči drugog kruga, ankete su pokazivale da su šanse za pobedu više na strani Radeva (53), bivšeg komandanta vazduhoplovnih snaga.

Agencija Rojters ocenjuje da bi pobeda Radeva najverovatnije približila Bugarsku Rusiji, što bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

Moguća je i višemesečna politička nestabilnost s obzirom da je bugarski premijer Bojko Borisov najavio povlačenje ako njegov kandidat izgubi, podsetila je britanska agencija.

U prvom krugu izbora, 7. novembra, više glasova je osvojio Radev, koji je tada izjavio da je narod glasao za promene.

Borisov je ranije izjavio da će, ako Cačeva ne bude prva u prvom krugu glasanja, raspisati prevremene izbore.

Predizborna kampanja u Bugarskoj uglavnom je bila fokusirana na budućnost Evropske unije, odnose sa Rusijom i pretnje od potencijalnog povećanja priliva migranata iz susedne Turske.

Glasanje na predsedničkim izborima je, prvi put, obavezno.

Predsednik u Bugarskoj uglavnom ima ceremonijalnu funkciju i nema izvršna ovlašćenja, već sve važnije političke odluke mora da odobri parlament.

Ipak, činjenica da se bira na direktnim izborima, šefu države daje veći uticaj i autoritet.

Predsednik Bugarske rukovodi oružanim snagama, imenuje ambasadore i šefove obaveštajnih i bezbednosnih službi, potpisuje medjunarodne ugovore i može da stavi veto na zakone.

Blic
Foto: Twitter/rtv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter