Izvor:
20.12.2019 u 17:11
0

KONAČNO SE SETILI Pravni odbor Skupštine Crne Gore protiv zakona o otimanju imovine SPC

Danas je Skupštini dostavljeno Mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispoviesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je podnela Vlada Crne Gore, sa aspekta nadležnosti Zakonodavnog odbora.

Pravna služba, koja je zadužena za usklađivanje i obradu zakona u proceduri, okarakterisala je predloženi zakon kao neustavan!


PROČITAJTE I OVO

NJIHOVA SUDBINA JE UJEDINILA SRBIJU: Tužna priča Nikoljdana dobila srećan kraj!

OTKRIVENE OPASNE IGRAČKE: Granična inspekcija uništava lutke iz Kine!

"ČKE BEOGRADSKE" U "DOBRO JUTRO SRBIJO" Spektakl u režiji Gazda Paje (VIDEO)

PRVI ČOVEK UEFA O PROMENI TRENERA ZVEZDE Deki je dobar dečko, želim mu sve najbolje (VIDEO)

PRESUDA ZA UBISTVO VOĐE NAVIJAČA Pomagaču ubici Dunjića 16 meseci zatvora


Danas je Skupštini dostavljeno Mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je podnela Vlada Crne Gore, sa aspekta nadležnosti Zakonodavnog odbora. Pravna služba, koja je zadužena za usklađivanje i obradu zakona u proceduri, okarakterisala je predloženi zakon kao neustavan, prenosi "IN4S".

– Predlog zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, a pojedine odredbe sadržane u njemu nisu karakteristične za važeći pravni sistem. Način na koji je izrađen ovaj predlog zakona, odnosno način na koji su formulisane pojedine odredbe, odstupa od principa pozitivne zakonodavne prakse, a koji su definisani i pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa, koja se primenjuju prilikom izrade zakona: jasnoća, sažetost, preciznost i razumljivost norme, međusobnu povezanost i usklađenost normi u okviru samog predloga zakona, navodi se u mišljenju.

-U ustavnopravnom poretku Crne Gore pravo svojine se može oduzimati samo uz pretpostavke propisane članom 58 stav 2 Ustava, a ustavna zaštita prava svojine podrazumeva obavezu države da pravo svojine štiti, odnosno da ga ne povređuje. U skladu sa tim, zakonodavac ne može da ugrozi pravo svojine kao takvo, posredno ili neposredno. Prethodno navedene neusklađenosti sa Ustavom potrebno je sagledati i u kontekstu ustavnog načela odvojenosti države od verskih zajednica (član 14 Ustava). Imajući u vidu i član 64 Predlog zakona, u eventualnoj primeni zakona, verske zajednice bi koristile objekte koji su u državnoj svojini, ili bi državni organi odlučivali o korišćenju ili nekorišćenju verskih objekata i zemljišta, što je, mišljenja sam, suprotno ustavnom načelu odvojenosti države i verskih zajednica kao i principu ravnopravnosti verskih zajednica, navodi se u mišljenju.

Izvor: novosti.rs

Foto: skupstina.me/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter