Izvor:
21.12.2019 u 12:35
0

PREDSTAVLJAJU PRETNJU ZA CEO REGION: Teroristi iz Sirije deportovani u Bosnu!

Deportacija boraca Islamske države iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu, predstvlja izazov, pa čak i pretnju, ne samo za BiH, već za čitav region, ocenjuju stručnjaci za bezbednost i terorizam.

OPSADNO STANJE U MOSKVI POSLE TERORISTIČKOG NAPADA! OTKRIVENI počinioci! (FOTO)

Oni su za TV Pink ocenili da je problem u nedovoljno strogoj kaznenoj politici, a akcenat, smatraju, treba staviti na one koji vrbuju nove članove Islamske države.

Dževad Galijašević, stručnjak za ekstremizam, navodi da je ovo prva javna velika deportacija terorista u Bosnu i Hercegovinu.

-Do sada smo imali nekoliko pojedinačnih slučajeva. Gotovo stotinu džihadista se do sada vratilo iz Sirije u BiH, a sudovi su otvorili 43 predmeta o njima-naveo je Galijašević za Pink.

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U BEČU: Uhapšene dve osobe!

Prema njegovim rečima, 22 presude su izrečene, uglavnom kao rezultat sporazuma o priznanju krivice koji podrazumeva minimalne kazne, daleko ispod predviđenog kažnjavanja.

-Najniža kazna je tri godine, a maksimalna osam godina. Svi džihadisti su dobijali godinu dana. Ta kazna se može finansijski otplatiti, tako da svrha kažnjavanja nije ni mogla biti ostvarena", naveo je Galijašević i dodao da se očekuje da bude isporučeno još 200 ratnika u BiH.

Stručnjak za bezbednost Milan Petrić kaže da su deportovani imali različite uloge – neki su nagovarali, pružali logističku podršku, vrbovali nove članove, a neki izvršavali teroristička dela.

-Akcenat nije samo na onima koji su izvršavali terorističe akcije, već i na indirektnim učesnicima, duhovnim imamima – koji vrbuju ljude- rekao je Petrić i dodao da nema podataka da li u ovoj grupi ima onhi koji će vršiti vrbovanje za terorističke akcije.

Ekspert za terorizam prof dr Marija Ðorić kaže da je povratak džihadista u Sarajevo jedna vrsta bezbednosnog rizika, pa i pretnje ne samo za BIH nego i za ceo region.

.-Osim bezdbenosih pitanja, koja su prioritetna, značajna su i druga, socijalna – kako integrisati džihadiste u društvo i obaviti proces deradikalizacije- istakla je Ðorić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter