Izvor:
26.12.2019 u 15:10
0

AMFILOHIJE U VLADI CRNE GORE Parlament i dalje raspravlja o spornom zakonu!

U Vladi Crne Gore počeo je sastanak premijera Duška Markovića sa mitropolitom Amfilohijem o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, a u parlamentu je u međuvremenu nastavljena rasprava o tom zakonskom predlogu.

Nakon petnaestominutne pauze u nastavku rasprave o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, poslanik DF Veljko Vasiljević rekao je da je "ključni problem u Crnoj Gori nevladina organizacija CPC".

– Crkvena imovina je crkvena, naslednik trona Petrovića je Mitropolija crnogorsko-primorska. Da li je zakon jednak za sve, ako najveća verska zajednica protiv njega. A vi hoćete sa ovima komunistima da ga usvojite- rekao je Vasiljević.

ZAŠTITITE INSTITUCIJE: Marković pozvao policiju da ne primenjuje silu!

Poslanik vladajuće DPS-a Petar Ivanović govorio je o istorijskim aspektima autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

– CPC nestaje tako što od sedam episkopa CPC akt o njenom ukidanju poptisuju dva, na osnovu akta Podgoričke skupštine. Mitroplija je prvi put ustrojena 1931. godine, a do tada se nijedan mitropolit nije potpisivao kao mitropolit crnogorsko-primorski – rekao je Ivanović.

BURNO U SKUPŠTINI CRNE GORE Podgorica pod blokadom, opoziciji protiv VELIKOSRPSKE prozivke vlasti (VIDEO)

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da će oni podržati zakon, a zakon će podržati i SDP, najavio je predsednik parlamenta Ivan Brajović.

-Smatram da se radi o kvalitetnom predlogu, koji je moderan i usaglašen sa evropskim standardima i baš ova priča treba da nas ujedini. Da kroz dijalog dođemo do kvalitetnih rešenja i zakona koji će biti prihvatljiv za sve. Dobro je što verske zajednice dobijaju pravni status, zakon prepoznaje verske škole, način funkcionisanja i finansiranja-rekao je Ibrahimović.

Dodao je da što se finansiranja tu treba dosta da se poporavi, ali veruje da će se doći do resenja u raspravi o amandmanima.

PRIMIĆE GA U SVOJ KABINET: Susret Markovića i Amfilohija!

Opozicioni poslanik Goran Danilović je rekao da se predomislio i ipak došao danas u Skupštinu jer veruje da se rečima još nešto može promeniti.

– Ovo nije dan D i niko ne može danas da sruši našu crkvu. Svi vi verujući znate da se crkva nije srušila niti branila u jednom danu. Ako verujemo i znamo koga branimo, znamo i obavezni smo da ne dopustimo da nas obuzme mržnja prema onima koji nam čine zlo- rekao je Danilović.

Podsetio je da je Srpska crkva živela i onda kada je, kako je rekao, bilo 125 mrtvih sveštenika u Crnoj Gori. "Čekaćemo žrtvu ali ne ovde nego u Crkvi. Moraćete da dođete po nas, da nas isterate i da nas otmete. Mi moramo da se udružimo jer će ovo zlo trajati sve dok vas ne pobedimo. Ja vas zovem kolege da se udružimo kao političari i odgovorimo ovom čudu, jer ako nam oduzmu Crkvu oduzeće nam živote", kazao je Danilović.

Predsednik parlamenta i šef Socijaldemokrata, Ivan Brajović, je rekao da će da će njegova partija bez dileme podržati zakon.

On je ozvao sve građane da ne nasedaju na provokacije i pozive na nemire.

– Najglasniji su oni koji imaju problem sa istorijskim činjenicama. Ali srećom u istoriji postoje dokumenti koji su autentični. Sve i da se ništa nije desilo treba da se usvoji ovaj zakon jer je važeći onaj iz 1977. i zato nemojte da podgravamo verske i nacionalne strasti- poručio je Brajović.

Poslanica SDP-a, Draginja Vuksanović, je kazala da će njena partija podržati predlog ovog zakona ali da se nakon toga treba raspravljati o pravnim detaljima.

FORMIRANE KILOMETARSKE KOLONE: Blokiran magistalni put Berane-Bijelo Polje!

– Poručujemo da se odredbama ovog zakona ne otima imovina crkve već se samo imovina kao pravni fenomen uvodi u pravne tokove i daje im se snaga zakona koju treba i mora da reguliše jedna država kao što su uradile družave u okruženju – rekla je.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva


PROČITAJTE I OVO

KRAJ AGONIJE! RANJEN MALČANSKI BERBERIN Čuje se pucnjava, pogodili su otmičara male Monike!

FORENZIČAR O UBISTVU JELENE MARJANOVIĆ Zoran je slobodan ako tužilac ne uradi ovo (VIDEO)

OPREZ! DIVLJI TAKSISTI HARAJU GRADOM Vožnja od Trga do Slavije za 4.000 dinara!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter