Izvor:
29.12.2019 u 22:30
0

VASELJENSKI PATRIJARH PORUČIO PODGORICI Nikada nećemo priznati takozvanu CPC

Jedina kanonska crkva u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i nikad nećemo priznati takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, izjavio je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

U intervjuu za Kurir, Vartolomej je rekao da je na molbu mitropolita Amfilohija napisao pismo predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, u kojem mu je poručio da ne preduzima dalje korake u usvajanju i sprovodenju zakona o verskim zajednicama.

SUZAVCEM NA GRAĐANE Policija, ipak, rasterala demonstrante u Podgorici

– Taj zakon nije pravedan. Što se tice Vaseljenske patrijaršije, jedina kanonska crkva u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i jedini kanonski arhiepiskop u Crnoj Gori je mitropolit Amfilohije – naveo je vaseljenski patrijarh.

Na pitanje da li postoji mogućnost da takozvana Crnogorska pravoslavna crkva dobije autokefalnost, Vartolomej naglašava da "Miraš Dedeić nikada ne može da dobije bilo kakvu autokefaliju za tu njegovu lažnu crkvu".

POSAO ZA POLICAJCA SA OBRAZOM Nije hteo da bije svoje Nikšićane sad ga zovu među SPASIOCE

– I kako bismo nešto tako dozvolili nekome koga smo raščinili. Kako ja sada mogu da dam autokefalnost nekome koga sam raščinio? Za nas je Dedeić samo rašcinjeni sveštenik koji je ekskomuniciran iz crkve. Ponavljam, nikada nećemo dati autokefaliju takozvanoj CPC – bio je decidan Vartolomej.

Na pitanje šta ako bi neko drugi došao na čelo CPC i šta ako tada Crnogorci zatraže autokefaliju, vaseljenski patrijarh odgovara:

– Ne, ne i ne! Crkva u Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva i nikada tu neće biti nikakvih promena.

AMFILOHIJE DOBIO NEPRISTOJNU PONUDU Pogledajte šta je Milov DPS nudio mitropolitu SPC!

Vaseljenska patrijaršija i ja, što se tiče Kosova, bićemo uvek na srpskoj strani, u to budite sigurni, kazao je Vartolomej.

– Podsetiću da je grcki narod uvek pomagao srpsku braću s Kosova i Metohije. Pogotovo izražavamo veliko žaljenje zbog stradanja srpskih svetinja, manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, koje sam licno 1993. posetio sa svojom delegacijom, i molimo se Bogu za srpski narod. Tada sam na KiM bio sa patrijarhom Pavlom. Na njegovoj sahrani sam održao besedu – rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter