Izvor:
22.12.2016 u 22:21
0

Amerikanci ih upozorili: Hrvati u panici, zbog mogućih terorističkih napada!

Policija u Hrvatskoj uvela je strože bezbednosne mere. Iako se trude da ostanu diskretne, prvi znakovi već se vide na hrvatskim ulicama, javlja "Jutarnji list".

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska podigla stepen bezbednosti zbog napada u Berlinu, te da time država daje svoj doprinos sigurnosti hrvatskih građana.

Plenković je na početku sednice vlade, koja je otvorena za javnost, najavio da će Hrvatska dobiti novu strategiju bezbednosti.

Hrvatski premijer je istovremeno osudio teroristički napad u Berlinu i ubistvo ruskog ambasadora u Ankari.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je da su nakon poslednjih terorističkih napada, i u Hrvatskoj povećane mere bezbednosti i da je na snazi redovni, treći stepen sigurnosti kakav je bio i prošle godine u vreme praznika.

– Mogu reći da ove više mere zaštite nisu ništa vanredno u poređenju s istim razdobljem prošle godine – rekao je Orepić uoči sednice Vlade i dodao da zasad nema naznaka da bi se u Hrvatskoj mogao dogoditi teroristički napad sličan onom u Berlinu.

Prema njegovim rečima, događaj u Berlinu jeste jedan od razloga za povećanje mera opreza, ali se one, kako je rekao, povećavaju svake godine u ovo vreme zbog očekivanog većeg okupljanja ljudi na javnom mestima.

Direktor hrvatske policije Marko Srdarević u utorak je doneo operativnu odluku o podizanju nivoa pripravnosti u celoj zemlji s drugog na treći od ukupno četiri stepena, saznaje zagrebački list.

Kako se navodi, ta odluka je posledica terorističkog napada u Berlinu i donesena je samo nekoliko sati nakon tog događaja i odmah su pojačane policijske aktivnosti na javnim mestima.

Na području oko zagrebačkog Zrinjevca policijski službenik pretraživao je teren sa službenim psom za otkrivanje eksploziva i to je vidljiva posledica odluke o podizanju stepena pripravnosti, tvrde izvori "Jutarnjeg lista".

Kako list saznaje, dan nakon masakra u Berlinu u Zagrebu su se sastali predstavnici Bezbednosno-obaveštajne službe, Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije i Direktorat policije, koji su zaključili da je potrebno podići nivo pripravnosti bezbednosno-obaveštajnih službi.

Odluku na osnovu bezbednosno-obaveštajnih podataka donosi glavni direktor policije, a ministar unutrašnjih poslova o tome obaveštava premijera. U praksi to znači pojačane policijske nadzore na mestima gde se održavaju javne manifestacije, posebno božićnja dešavanja.

Nadalje, navodi list, pojačava se nadzor granice. Kako graničnih prelaza, tako i morske granice. To znači i veću aktivnost specijalnih jedinica Kobri i granične policije s termovizijskim uređajima.

Osim toga, ovaj nivo pripravnosti uključuje i jaču i učestaliju koordinaciju i razmenu informacija između policijskih i obaveštajnih službi.

Treći stepen pripravnosti poslednji put u Hrvatskoj je uveden u martu nakon terorističkog napada na aerodromu u Briselu, a pre toga nakon terorističkog napada u Parizu. Za razliku od tadašnje situacije, sada je situacija specifična. Naime, zbog brojnih pretprazničkih događanja na gradskim ulicama i trgovima veliki je broj ljudi, što je teroristima idealna meta, dodaje list.

Ta mera biće na snazi u Hrvatskoj do daljeg, a posebno tokom prazničnih događanja na otvorenom.

Sagovornici "Jutarnjeg" tvrde da ovaj nivo pripravnosti ne uključuje “duge cevi” na ulicama, ali osnovna i interventna policija ih ima u svojim vozilima.

Odluka o podizanju stepena pripravnosti za jedan nivo donesena je na osnovu opšteg stanja sigurnosti u Evropi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog Stejt departmenta svim partnerima u Evropi kako postoji ozbiljna pretnja od terorističkih napada na prostorima gde se održavaju božićni sajmovi.

Stejt department svoje je upozorenje evropskim partnerima uputio na osnovu stalnog nadzora komunikacija na društvenim mrežama putem kojih terorističke grupe po pravilu planiraju i dogovaraju svoje napade. Slično je upozorenje objavio i Evropol.

Dakle, pojačane policijske mere nisu podignute zbog neke konkretne pretnje ili informacije o pripremi nekog terorističkog napada na teritoriji Hrvatske, naglašavaju sagovornici "Jutarnjeg".

Međutim, oni upozoravaju da pojačane policijske mere na terenu i pojačani napor obaveštajnih službi teško mogu osujetiti napad sličan onom u Berlinu. Takve “vukove samotnjake” gotovo je nemoguće otkriti. Mnogo je lakše osujetiti plan neke terorističke grupe, ma kako on sofisticiran bio i ma koliko se njeni članovi trudili da sakriju svoje planove, tvrde izvori zagrebačkog lista.

Beta
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter