15°C

Beograd

U PODNE DVA PROTESTA: Banjalučani danas na ulicama,mir čuva 2.000 policajaca

U centru Banja Luke u podne će se održati dva skupa - protest koji organizuju predstavnici opozicionih partija, kao i miting na čijem čelu će biti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa koalicionim partnerima.

Uprkos tome što je srpski patrijarh Irinej apelovao na obe strane da odustanu od izlaska na ulicu i da rešenje problema nađu u razgovorima, lideri opozicije na to nisu pristali, poručujući da bi to značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na slobodno mišljenje i javno okupljanje. I premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre tri dana upozorio da Beograd raspolaže informacijama da u Banjaluci može doći do nemira. On je zamolio sve političke aktere u RS da sagledaju situaciju, a građane pozvao da sve razlike rešavaju mirnim putem.

Inače, prema rečima predstavnika opozicionih stranaka, narodni protest "Oslobodimo Srpsku!" je zakazan zbog nezadovljstva postojećim stanjem u RS, uključujući problem kriminala i korupcije, nezaposlenosti, gaženja radničkih prava.

Iako su predstavnici vlasti istakli da su spremni da poslušaju prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, po svemu sudeći to se neće dogoditi jer su kao uslov za otkazivanje skupa naveli da to prvo mora da učini opozicija. To potvrđuju i slike iz parka Mladena Stojanovića i sa Trga Krajine, gde su, na udaljenosti od svega 1,6 kilometara, sinoć postavljene bine sa kojih će lideri stranaka u RS poslati svoje političke poruke.

Bez obzira što predstavnici obe strane pozivaju na mir i toleranciju, zbog najava mogućeg dolaska ekstremista iz Srbije, Hrvatske i ostatka Bosne i Hercegovine, skupove će obezbeđivati oko 2.000 policajaca.

Da bi se osigurala bezbednost i mir tokom skupova doneta je Naredba o privremenoj zabrani rada svih ugostiteljskih objekata i zabrana prodaje i točenja alkoholnih pića na području grada Banjaluke za 14. maj, od 00 do 20 časova.

Tanjug
Foto: Twitter/Pajdo

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar