Izvor:
30.12.2016 u 04:32
0

Predsednik Makedonije uputio kritike: NATO i EU odgovorni za krizu u Makedoniji!

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov kritikovao je Evropsku uniju i NATO zbog zastoja u evroatlantskim integracijama Makedonije.

Kako kaže, oni su delimično odgovorno za političku krizu u toj zemlji.

Grčka je 2008. godine stavila veto na članstvo Makedonije u NATO, a blokira i pregovore o članstvu u EU zbog spora oko imena, podseća AFP.

– Mi smo 2008. bili na pragu članstva u NATO, a 2009. smo dobili prvi pozitivan izveštaj i preporuku za početak pregovora sa EU – rekao je Ivanov u godišnjem obraćanju naciji.

U takvim okolnostima, kako je dodao, institucije odgovorno i brzo primenjuju reforme, a građani žive sa očekivanjem da je evropska budućnost nadomak ruke.

– A onda, na vrhuncu naših napora, očekivanja i optimizma, gorko smo razočarani – naglasio je Ivanov.

On je zatražio od EU da "prestane da blokira našu budućnost" i delimično okrivio Uniju i NATO zbog trenutnih političkih problema u Makedoniji, prenosi AFP.

– Umesto datuma za pregovore, mi smo blokirani. Umesto članstva u NATO, mi smo ignorisani. Umesto da budemo nagrađeni, mi smo kažnjeni – rekao je Ivanov.

– Neodgovorno ponašanje EU i NATO prema Makedoniji neminovno se odražava na našu unutrašnju politiku – rekao je makedonski predsednik i dodao da je reformski zamah izgubljen, a da su odnosi između političkih partija postali napeti.

Tanjug
Foto: Twitteer/ANADOLU AGENCY (AL)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter