5°C

Beograd

Photo: twitter/printscreen

Izvor: tanjug

Šesti dan protesta protiv bugarske vlade

Demonstracije protiv bugarske vlade i državnog tužioca u prestonici Sofiji i drugim bugarskim gradovima ušle su sinoć u šesti dan, izvestila je agencija BTA.

"Okidač" za proteste bilo je pretresanje i zaplena materijala istražnog tima u kancelarijama saradnika bugarskog predsednika Rumena Radeva.

Posle racije na zgradu predsednika, političke tenzije prelile su se na ulice bugarskih gradova.

U petak i u subotu došlo je do sukoba demonstranata sa policijom nedaleko od plaže na imanju Ahmeda Dogana, bivšeg lidera i počasnog predsednika parlamentarne stranke Pokret za pravo i slobodu kome je, navodno, premijer Borisov omogućio uzurpaciju državnog zemljišta.

Posle toga protesti više nisu bili nasilni i održavani su bez ozbiljnih sukoba demonstranata i policije.

PROČITAJTE I OVO

JOŠ JEDAN CRNI DAN! Od korone preminulo 13 osoba, sve više mladih! (VIDEO)

EVO ŠTA KAŽE DR KON: Italijani tvrde da je koronavirus agresivniji u Srbiji, da li je tako?

DAČIĆA KOD MARIĆA: I u Vučićevim redovima ima izdajnika

OČEKUJE NAS DRASTIČNO ZAHLAĐENJE: Todorović otkriva kakvo nas vreme očekuje u avgustu

STANJE U ŠAPCU: U Opštoj bolnici 178 pacijenata,troje na respiratoru

U NOVOM PAZARU DAN ŽALOSTI

Demonstranti su juče odbacili optužbe da ih je platio odbegli vlasnik kockarnica Vasil Bojkov i pozdravili saopštenja SAD i Francuske u kojima se podržavaju zahtevi za uspostavljanje fer pravosudnog sistema.

Državni tužilac Ivan Gašev pozdravio je stav američke ambasade i podršku vladavini prava, obećavši da niko neće biti iznad pravne države, a nešto kasnije je specijalno tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak za zločine protiv Republike Bugarske.

I zamenik premijera Bugarske Krasimir Karakačanov pozdravio je saopštenje američkog diplomatskog prestavništva i ocenio da je to izraz podrške vladavini prava i pravu na proteste.

Stranka Volija je pozvala predsednika Radeva da se u skladu sa članom 98 Ustava Republike Bugarske obrati skupštini.

"Predsednik bi trebalo da bude ujedinitelj, a ne da deluje kao stranački lider. Dajemo mu priliku da se dokaže kao ujedinitelj", izjavio je lider Volije Veselin Mareški.

Uprkos podršci naroda koju je vlada Borisova dobila zbog načina na koji se nosi sa epidemijom korona virusa, ovaj skandal uspeo je da ujedini opoziciju i izazove proteste najpre u Sofiji, a potom i u Varni, Plovdivu i drugim gradovima.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti