-6°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

OTVORENA BIRALIŠTA: Danas se održavaju parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji!

U Severnoj Makedoniji danas se održavaju 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje, ovoga puta u posebnim uslovima zbog epidemije korona virusa.

Biračka mesta otvorena su u sedam sati i na njima će birači moći da glasaju do 21 sat uz obavezno nošenje maske i druge epidemiološke preporuke.

U biračkom spisku je 1.814.263 građana sa pravom glasa, a na izborima učestvuje 1.578 kandidati iz 15 koalicija i partija.

Glavna borba očekuje se između dve vodeće stranke - SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najveća partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera.

U ponedeljak i utorak u Severnoj Makedoniji su glasali lica zaražena virusom Kovid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesna lica, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državna izborna komisija u toj zemlji je napravila posebnu proceduru za glasanje za građane koje su zaražene ili su u samoizolaciji.

Severna Makedonije je omogućila zbog pandemije da se formiraju posebni birački odbori sastavljeni od troje zdrastvenih radnika i predstavnika političkih partija, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

PROČITAJTE I OVO

Vučić danas obilazi radove na izgradnji Instituta Dedinje

NASTAVAK KONSULTACIJA O FORMIRANJU VLADE: Vučić danas s predstavnicima SVM i Zukorlićeve liste

Šesti dan protesta protiv bugarske vlade

VREMENSKA PROGNOZA ZA 15. JUL: Sunčano i toplo do 30 stepeni!

Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasanje.

Prvi izbori za poslanike u makedonskom Sobranju održani su u novembru 1990. godine, dok su poslednji održani 2016. godine.

Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je sprovedeno šest izbora za predsednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Makedonski građani od osamostaljivanja do danas glasali su tri puta i na referendumima - 1991. za nezavisnu državu, 2004. za novu unutrašnju teritorijalnu podeljenost zemlje i 2018. godine za Sporazum između Severne Makedonije i Grčke o novom imenu te zemlje.

Prvobitno izbori je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa Kovid-19 odloženi za 15. jula.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao deo makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana pre izbora se bira tehnička vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije virusa Kovid-19 i vanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti