Izvor: Blic.rs
28.07.2020 u 19:08
0

STRUKA JASNA: Isti virus nas i dalje napada

Građani Srpske i dalje obolevaju od istog korona virusa, kao i na početku epidemije, samo što je veći broj ljudi inficiran, a samim tim je i veći broj pacijenata s težom kliničkom slikom i osoba na respiratorima.

Ovo je za Srpskainfo potvrdila načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, dr Antonija Verhaz, koja upozorava da se u ovu zdravstvenu ustanovu u poslednje vreme javljaju izuzetno teške kliničke slike kod mlađih osoba.

– Većina pacijenata se javi na vreme lekaru, odnosno kada primete simptome. Međutim, uvek postoje pojedinačni slučajevi kada se pacijent ne javi kod lekara. Pogrešno je mišljenje da će teži klinički tok i komplikacije imati starije osobe i osobe s pridruženim obolenjima. Kod svakog pacijenta se mogu razviti komplikacije ove bolesti – ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, bolesnik je najzarazniji na kraju inkubacije i u akutnoj fazi.

– Ne može se tačno precizirati do kada je bolesnik zarazan, ali se pretpostavlja da u trenutku negativizacije PCR testa infektivnost značajno opada – objašnjava Verhazova.

Dodaje da je važno naglasiti da smo, kada je virus u cirkulaciji, kao što je slučaj sada, svi rizična grupa, jer ne postoji imunitet pojedinca na ovaj virus, niti postoji kolektivni imunitet.

– Takođe, Srpska se i dalje nalazi u prvom talasu epidemije korona virusa. Pikovi se dešavaju kada protivepidemiološke mere popuste u smislu većeg kretanja stanovništva, većeg broja socijalnih kontakata, nenošenja maski. Najvažnije je biti odgovoran prema sebi i drugima, odgovorno se ponašati, slušati preporuke epidemiologa, te sprovoditi protivepidemiološke mere o kojima se u javnosti svakodnevno govori – poručuje dr Antonija Verhaz.

U Institutu za javno zdravstvo RS jednim od najvećih problema u pogledu širenja zaraze ocenjuju druženja i organizovana okupljanja u privatnoj režiji.

– Pored svih preporuka koje smo predložili, pojedinci su se oglušili o njih i organizuju druženja, kršeći sve mere koje štite njihovo zdravlje. Zato apelujemo na pojedince da shvate ozbiljnost situacije i koliko je bitno da se poštuju preporučene mere prevencije – nošenje maske, držanje fizičke distance, održavanje lične higijene, dezinfekcija – naglasio je nedavno v.d. direktora IJZ Branislav Zeljković.

Epidemiolozi upozoravaju da korona virus nije izgubio na jačini, te da čak postoje indicije da se sada prenosi brže nego što je to bio slučaj u martu ili aprilu. U prvim fazama epidemije zaraženi su, naime, prijavljivali da su proveli nešto duži period sa osobom od koje su se zarazili, a sada češće prijavljuju da je bukvalno dovoljno tek nekoliko minuta u bližem kontaktu i bez maske, pa da se virus prenese, upozoravaju epidemiolozi.

SAZNAJTE JOŠ

NAŠI VOJNICI SE NAŠLI POD VATROM! Pucnjava na tromeđi Libana, Sirije i Izraela, gde je raspoređena srpska vojska! Oglasilo se Ministarstvo odbrane!

SLUČAJ DURMITOR: Pištolj nosio jedan uhapšeni, Runjo oslobođen!

UGLEDNA PROFESORKA PREBAČENA U JEDAN OD NAJGORIH ZATVORA NA SVETU: Silovanje je tamo redovna pojava!

Poseban problem je i to što na respiratorima završavaju sve mlađi pacijenti, čiji je prosek godina oko 50.

Zbog korona virusa u bolnicama u Srpskoj hospitalizovana su ukupno 253 pacijenta, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru RS 57, a u opštim bolnicama 196.

U UKC RS do juče je bilo 38 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od kojih je 15 bilo životno ugroženo. Broj životno ugroženih u ovoj zdravstvenoj ustanovi je u porastu, a to potvrđuje i podatak da je takvih pacijenata u UKC RS prekjuče bilo 14, a dan ranije 13. Do juče je na respiratoru bilo 12, a na kiseoničkoj maski 17 pacijenata.

Podrška respiratora

Prema rečima doktora Peđe Kovačevića, načelnika Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, najmlađi pacijent koji je lečen u ovoj klinici – Odeljenje Covid5, jeste žena stara 30 godina.

– Najmlađi pacijent koji je preminuo unazad mesec dana u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, Odeljenje Covid5, imao je 50 godina. U oba slučaja reč je o pacijentima koji su zahtevali respiratornu podršku – kaže za Srpskainfo Kovačević

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter