8°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Klix.ba

HAOS SA UKRADENIM BISERIMA MUDROSTI: SDP poziva Ajnadžića da ukloni ploče s citatima

Socijademokratska partija je pozvala SDA povodom, kako su kazali, "predizbornih aktivnosti njihovih struktura u Sarajevu", da ispita poreklo citata pre nego što ih ovekovječi uklesane u kamenu i nasađene po Sarajevu.

OVO MORATE ZNATI

PREDSEDNIK POKRETA ZA PROMENE POSLAO PISMO NATO: Đukanović hoće rat!

UŽAS! ZGRNULI MILIONE NA MRTVACIMA: Oštećeni i lekari

SVAKO NA SVOJ NAČIN: Pogledajte kako se ministri bore sa stresom

DANAS SLAVIMO MALU GOSPOJINU: Večeras pogledajte u nebo i OTKRIJTE OVO

IZ AMSS PORUČUJU: Povoljni uslovi za vožnju, oprez zbog radova

- Nama u SDP-u nije problem ni neupućenost ni nepismenost SDA-ovih kadrova. Navikli smo već i da javna sredstva zloupotrebljavaju za predizbornu kampanju. Međutim, poslednim činom nanose veliku sramotu cijelom gradu koji će opet postati predmet ismijavanja u regiji, a i šire. Ovaj put neće biti krivi 'biseri' Abdulaha Skake, nego "biseri mudrosti" pripisani Aliji Izetbegoviću -rekli su iz SDP-a.

Kažu da je SDA nakon krađe gradonačelničke pozicije sada počela krasti i citate.

- Kada je Nedžad Ajnadžić odlučio uzurpirati javni prostor 'citatima' Alije Izetbegovića nije bio ni svestan kakvu je blamažu priredio za sebe, niti da je ovim potezom trajno osramotio osnivača SDA Aliju Izetbegovića, jer je očima javnosti kao njegove podmetnuo citate koji mu ne pripadaju - kazali su iz stranke.

Naime, citat "Nauka otkriva, umetnost stvara" pripada britanskom slikaru Johnu Opieu iz 18. veka, koji je Alija Izetbegović preneo u svom pisanju.

SVE O KORONI

STRUČNJACI OTRKIVAJU ŠTA NAS ČEKA ZBOG ODRŽAVANJA MASOVNIH OKUPLJANJA (FOTO)

JEZIVO OTKRIĆE: Koronavirus izaziva Parkinsonovu bolest?!

DOKTORKA IZ KCV PORUČILA: Ko misli da je korona SAMO PREHLADA i izmišljotina neka dođe da vidi ZARAŽENE KAKO DIŠU

- Nećemo ulaziti u analizu nekih drugih uklesanih citata o mudrosti, znanju i neznanju koji se mogu posmatrati kao približne parafraze određenih manje ili više poznatih izreka. To ćemo prepustiti stručnoj zajednici. U SDA očito svakako ne znaju razliku između umotvorine i krivotvorine. Kada su već građanima o njihovom trošku priredili ovu prvorazrednu blamažu, pozivamo SDA da ukloni svoje predizborno stijenje po cesti kako bi ljudi mogli neometano prolaziti, ne spotičući se na spomenike krivotvorenim citatima. U suprotnom, barem mogu prebrusiti ime autora i citat potpisati imenom stvarnog autora. Sigurni smo da pokojni John Opie nije mogao ni sanjati da će njegov citat biti ovjekovječen u Sarajevu. Dobro bi bilo da na ponovno 'otvaranje' iz SDA pozovu i ambasadora Velike Britanije, s obzirom na to da se citatom odaje počast umjetniku iz ove države - oštri su bili iz SDP-a.

Kažu da je SDA ove godine otvorila sezonu "šalabahtera i plagijarizma".

- Teško je zaključiti da li je žalosniji pokušaj SDA da se narodnim novcem promoviše preko Alije Izetbegovića ili to što su od toliko citata odabrali plagijat. Sigurno je da ni Alija Izetbegović nije zaslužio ovakve naslednike. Umesto spomenike osnivaču SDA, dobili smo nove spomenike gluposti, neznanju i nepismenosti SDA. U svakom slučaju, uklesavanjem u kamen ove blamaže, može se reći da su iz SDA ipak demantovali misao da je 'glup čovek mrtav i kada je živ' - zaključili su.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar