25°C

Beograd

PRIZNAO KRIVICU: Svetozar Marović se NAGODIO SA TUŽILAŠTVOM i izašao iz zatvora

Politički direktor DPS Svetozar Marović, osumnjičen za visoku korupciju, napustiti je danas istražni zatvor u Spužu, nakon što je sa Specijalnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, kojim je pristao na zatvorsku kaznu ne manju od četiri godine zatvora.

Marović se obavezao da tužilaštvu ukaže gde je završilo više od 15 miliona evra, za koje je oštećena Opština Budva. Prethodno sa tužilaštvom su se nagodili njegov sin Miloš i brat Dragan, koji su takođe bili u pritvoru pod sličnim optužbama i oni su pušteni iz pritvora, a puštanje Svetozara Marovića se očekuje danas.

Visoki funkcioner vladajuće DPS je, kako prenose crnogorski mediji, Specijalnom tužiocu praktično priznao da je vođa kriminalne organizacije i da ju je navodno formirao radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Marović se već skoro pet meseci nalazi u ZIKS-u, a njegovo zdravstveno stanje se iz dana u dan pogoršava, naročito nakon što su mu predočeni materijalni dokazi koji su protiv njega prikupljeni. Veruje se da je upravo to razlog zbog kojeg je odlučio da prekine svoju agoniju.

Marović je iz tog razloga i potpisao izjavu da je organizovao kriminalnu organizaciju od 30-ak ljudi, opisao njihove uloge i način delovanja, ali i otkrio kako je i preko kojih računa novac "izašao iz zemlje".

U suštini, to je potvrda svih sumnji za koje ga tužilaštvo tereti. Međutim, novina je tvrdnja Marovića da sporni novac nije uzeo on, već da je i sam u tom korupcionaškom dilu prevaren.

U koga je spreman da "uperi prst" može se pretpostaviti, navode crnogorski mediji. Spekuliše se da je u svojim priznanjima Marović ukazao na trag više od 15 miliona evra, za koje je oštećena Opština Budva. Reč je o milionima koji su preko kompanije registrovane u Crnoj Gori besteretno preneti na više inostranih računa.

Kada Sporazum o priznanju krivice bude potpisan, Specijalno tužilaštvo će, po logici stvari, zatražiti blokadu svih spornih računa, kako direktno, tako i putem međunarodne pravne pomoći.

Nakon okončanja ovog postupka, kako saznaju Dnevne novine tužilaštvo će pokrenuti i finansijsku istragu protiv svih osumnjičenih, koja će obuhvatiti i članove njihovih porodica i povezana lica. U toj istrazi, oni će morati da dokazuju poreklo celokupne imovine, a Tužilaštvo ima pravo i da je privremeno konfiskuje i da državi na raspolaganje. To bi u prevodu značilo da poznate Budvane tek čeka borba da zadrže imovinu koju poseduju, navodi list.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/CDM

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar