-4°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

TRAMP ČESTITAO GODIŠNJICU DEJTONA Mir pobedio test vremena

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp čestitao je Predsedništvu BiH 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma i Dan državnosti BiH, 25. novembar, koji, inače, Republika Srpska ne priznaje.

- U ime Sjedinjenih Američkih Država, primite moju iskrenu čestitku na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dok obeležavate Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno je da je mir pobedio test vremena. Bosna i Hercegovina je iz mračnih dana prošlosti izašla jača i ostaje čvrsto i nepokolebljivo u svojoj predanosti ka evroatlantskoj budućnosti svojih građana - naveo je Tramp u čestitci, prenosi agencija Federacije BiH, Fena.

Američki predsednik ističe da su Sjedinjene Države ponosne što su partner BiH.

- Gledajući u sledećih 25 godina i dalje, SAD potvrđuje svoju predanost narodu i vladi BiH dok sledimo naše zajedničke interese u stabilnosti i prosperitetu svih - naveo je Tramp.

Sreda, 25. novembar se kao praznik obeležava samo u Federaciji BiH, u znak sećanja na Prvo zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja (ZAVNOBiH) održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine, gde je doneta odluka o obnovi državnosti BiH. Zaključak tog zasedanja glasi: "BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata".

Inače, ovaj datum je još jedan u nizu koji se ne obeležava u celoj BiH, i prijemu, koji toga dana organizuju bošnjački i hrvatski član Predsedništva po pravilu ne prisustvuje srpski član tog tela. Prošle godine, na primer, iz kabineta srpskog člana Milorada Dodika je saopšteno da je prijem, povodom 25. novembra koji su organizovali Šefik Džaferovih i Željko Komšić, njihova "privatna zabava" o trošku budžeta, jer 25. novembar nije praznik.

U Republici Srpskoj kao praznik se slavi 21. novembar, dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je uspostavljena Republika Srpska.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar