5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

DODIK: Ikona ostaje u vlasništvu Banjalučanina

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je političko Sarajevo bez ikakvog osnova temu ikone, koju je poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, izdiglo na opšti nivo, osim što im nije odgovaralo da on kao domaćin i Lavrov kao gost budu u Sarajevu.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će ikona ostati u vlasništvu Banjalučanina i njegove porodice.

Dodik je rekao da su "oni ostrašćeni", jer žele da se pokažu u borbi sa Rusima, ali i da se osvete na međunarodnom političkom planu.

"Poručio bih im da dostave dokaze da je to bilo vlasništvo institucija Ukrajine i mi ćemo to vratiti uz izvinjenje da nismo znali da je to tako. Ali, oni to još nisu dostavili i nemaju nikakvih podataka o tome ", rekao je Dodik.

Dodik je istakao kako nema nikakvih dokaza da je nešto ukradeno, te da to ne tvrdi ni Ukrajina, kao ni da je nestalo ili da pripada nekoj njenoj instituciji.

"Čovek iz Banjaluke mi je rekao da ima ikonu koju bi želeo da pokloni, da je živeo pre 25, 30 godina u Rusiji i da je to deo njegove porodične imovine i smatrao sam da to može da bude lep gest", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su prilikom posete Lavrova, 14. decembra prošle godine, impresije bile da političkom Sarajevu nije odgovarao ni Dodik kao domaćin, ni Lavrov kao gost, kao i da je to pokazano ignorisanjem sastanka.

Smatra da bi se, da je BiH normalna i pravna država, njeni organi, a ne on, raspitali da li ikonu zaista potražuje Ukrajina.

OVO MORATE ZNATI

Frilenseri na sastanku danas sa premijerkom Anom Brnabić

DANAS SAHRANA ŽRTAVA TROSTRUKOG UBISTVA: Porodica se potresnim rečima oprašta od Bisere i njenih roditelja

MIKA ALEKSIĆ DANAS PRED TUŽIOCEM: Vlasnik škole glume osumnjičen da je napastvovao PET svojih učenica

ZA STARIJE ĐAKE NASTAVA PO MODELU IZ SEPTEMBRA

ZAVRŠEN RASPUST: Evo kakva pravila važe na početku drugog polugodišta - ko nastavu prati uživo, ko onlajn

" Mi smo proveravali i na dan kada sam imao sastanak sa Lavrovim, Ukrajina ništa od toga nije ništa potraživala, a nije ni mogla, jer je ta ikona privatna stvar, deo porodičnog nasleđa, nije pripadala nijednoj instituciji i nigde nije zavedena po broju ili po nekom aktu", jasan je Dodik.

Postoji informacija i da je politička koordinacija na nivou BiH tvrdila da Interpol nema na listi potraživanja takve ikone, te da ne razumije o čemu se onda radi, osim što ni gost ni domaćin sastanka nisu dobrodošli u Sarajevu.

"Ikona je u trezoru u Istočnom Sarajevu i sačekaćemo da vidimo. To je mala ikona veličine 20 sa 15 centimetara", rekao je i istakao da će učestvovati u postupku o ikoni, te da se njegovi saradnici već saslušavaju u vezi sa tim.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar