Izvor:
22.02.2017 u 01:22
0

MEŠTANI U PANICI: Velika klizišta kod Kaknja prete da se obruše na sela! (FOTO, VIDEO)

Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja preti da se obruši na sela Ribnica i Mramor, a akumulacija vode koja se stvorila uznemirila je meštane Donjeg Kaknja.

Pet miliona kubika jalove mase kreće se u pravcu sela Ribnica, a put prema Mramoru je već zatrpan! Mašine Rudnika mrkog uglja Kakanj danonoćno rade na osposobljavanju puta. Radnici Elektrodistribucije Zenica također su na terenu. Osposobljavaju dalekovod koji je na nekoliko mesta isprekidan.

– Ovo je Hirošima, ovo je katastrofa – ovim rečima dočekuje novinare u Ribnici Ensad Delibašić.

Meštani su ogorčeni na nadležne iz rudnika, odakle, kako kažu, decenijama odlažu jalovinu na ovom području, a nisu ništa radili na sanaciji. Upravi RMU Kakanj zameraju i selektivni pristup prilikom plaćanja zemljišta i objekata.

Pola sela su platili, a drugo pola nisu. Otkupili su zemljište i kuće i neki ljudi su se odselili. A šta ćemo mi koji smo ostali tu? Nas treba da zatrpa zemlja i odnese voda – kaže Safija Delibašić.

Ona je trenutno sama s dvoje dece, jer je muž otišao da radi u Sloveniji. „Kad se slonovi bore, strada trava“, kaže ona narodna, a tako je otprilike i sa selima pogođenim klizištem. Pre rata rudnik je imao prokopan svoj tunel, ali ga je posle rata u BiH zatrpala cementara svojim kamenolomom. Sada cenu, ni krivi ni dužni, plaćaju meštani.

Bili smo bez struje, malopre je tek došla – kažu Safija, Muhamed i Azra Delibašić

Do sela Mramor, koje ima 50 domaćinstava, skoro da ne može ni da se dođe. Vožnja po makadamskom putu i jalovinskoj masi, koja postepeno klizi, nije bezbedna

Ne možemo da verujemo da ovi iz rudnika kažu da je sve uredu i da je put prohodan! Neka oni svoju decu šalju u školu – govore uznemirene meštanke Saliha, Nerzada i Adela Husika.

Svi muškarci, naši muževi su otišli da rade u Sloveniju ili Nemačku. Ovde nas rudnik truje 30 godina, a niko od naših nije zaposlen. Katastrofa – dodaju one.

Došlo je do groblja. Ako klizište odnese groblje, oni su sebi potpisali smrtnu kaznu! Dosta mi je više i Rudnika i Opštine i svih – ljut je Harun Husika, jedan od retkih koji se zadesio u selu. Fahro Husika spremao se na put u Maribor. Meštani Ne šalju više decu u školu.

Deci ne damo da rizikuju živote! Obećavaju nam nekakav kombi da ih vozi, ali ne može, neće ići u školu, to neka znaju svi – poručuju meštani Mramora.

U toku su aktivnosti na pripremama za ispuštanje vode, a što će se odrađivati pumpom kapaciteta 3.000 litara u sekundi. Za ispumpavanje će preko zone klizišta biti postavljen cevovod dužine oko 700 metara. Na ovaj način voda će se ulivati u korito reke Ribnice koje je usled delovanja klizišta presušilo. Višednevni pokušaji da se napravi kanal za propuštanje vode iz akumulacije nisu uspeli jer je klizište aktivno i svojim delovanjem ponovo zatrpava već urađene delove kanala – saopšteno je iz Uprave RMU Kakanj.

Avaz.ba
Foto: YouTube Printscreen/avaz.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter