4°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti

ITALIJA U STRAHU: Stiže treći talas, Apenine plaše NOVA ŽARIŠTA

Na svakih 100 testova pozitivno je gotovo 7, a na dnevnom nivou gotovo je 23.000 novozaraženih, što je uvećanje od 10 posto za 24 sata.

Za to vreme broj preminulih se uvećava, poslednji iskazani je 339.Gotovo je 3 miliona pozitivnih od početka pandemije a preminulih 99.000, i uvećava se broj na intenzivnoj nezi a broj novootkrivenih žarišta istinski zabrinjava.Italija tako korača sve više ka crvenoj ili tamno narandžastoj zoni rizika, znači ka novim merama, sa sigurno uvećanim brojem regiona koji će biti obojeni u ove dve boje, znači drastičnijim antikovid merama i zatvaranjima čitavih provincija ili gradova kao što su već Bolonja i Modena sa provincijama.

U tim provincijama su zatvorene škole, jer ima dosta zaražene dece između 6 i 19 godina koja prenesu virus roditeljima i porodici. Za samo dva i po dana smešteno je u tamošnjim bolnicama 209 osoba, čak je u 17 regiona porastao broj pozitivnih a 9 regiona, već se zna, steći će status visokog rizika.Novi Vladin Dekret važiće, sa mogućnim izmenama shodno razvoju pandemije, od 6. marta do 6. aprila.

U međuvremenu podaci Visokog zdravstvenog instituta pokazuju da je treći talas Kovida-19 prevashodno engleskog soja, 18. februara iznosio je 54 posto od ukupnog broja pozitivnih u Italiji a virolozi smatraju da je sada dostigao procenat od 65 do 70 posto.

I jasno se saopštava da je stigao treći talas korona virusa, iako je to samo pitanje definicije. Pored engleskog veoma je raširen i brazilski soj.Najpogođeniji region ostaje i dalje Lombardija sa  preko 5.000 zaraženih više u jednom danu, a samo u Breši preko 1.000 novozaraženih.

Taj grad je na kolenima, pošto nema više kreveta za intenzivnu terapiju.Milano je sada nadmašio Brešu po broju zaraženih, i tu je više obolelih mladih nego stanovnika iznad 65 godina.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti