Izvor:
28.02.2017 u 02:43
0

Stop kršenju ustava BiH: SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE ODBACILA ODLUKU O POKRETANJU REVIZIJE!

Narodna skupština Republike Srpske večeras je odbacila i oštro osudila odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde, koja je doneta protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH.

Predstavnike RS u institucijama BiH, skupština je pozvala da iskoriste sva sredstva da onemoguće donošenje odluka dok ne budu rešena pitanja vitalna za Srpsku. Narodna skupština Republike Srpske odbacila je i oštro osudila odluku bošnjackog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Medunarodnim sudom pravde u Hagu,

"Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", navodi se u zaključcima usvojenim glasovima poslanika vladajuće većine u RS-u, a nakon višesatne rasprave o Informaciji o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

U zaključcima usvojenim sa 46 glasova, dok su 23 poslanika bila suzdržana, dodaje se da parlament RS odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH. Zaključci su usvojeni bez učešća bošnjačkih poslanika.

Skupština RS takođe smatra da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović prekršio Ustav BiH i traži pokretanje krivične odgovornosti protiv svih onih koji su učestvovali u pokretanju nelegitimne revizije presude Međunarodnog suda pravde, stoji u zaključcima.

NS RS, takođe, smatra da ovakav način donošenja odluka, navodno u ime BiH, kojim se služe predstavnici bošnjačkog naroda, a bez poštivanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, i bez učešća drugih konstitutivnih naroda u donošenju odluka u ime BiH, zahteva hitno i jasno reagovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Parlament je pozvao predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne reše vitalna pitanja RS, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rešavanje pitanja imovine i druga pitanja.

Narodna skupština RS-a je, takođe, apelovala na sve političke aktere u Republici Srpskoj da o svim pitanjima od posebnog značaja za RS pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema RS.

Tanjug
Foto: Twitter/njushoM/Instagram/woman_inthemirror

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter