Izvor:
02.03.2017 u 16:00
0

Haos u Makedoniji: EU TRAŽI DA ZAEV NAPRAVI VLADU S ALBANCIMA!

U demokratiji morate priznati parlamentarnu većinu čak iako vam se ne sviđa – poručio je visoki komesar EU za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han, posle odluke makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da ne poveri mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Han je preko Tvitera poručio da "svi lideri, uključujući predsednika moraju da poštuju ishod nedavno održanih izbora".

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije, Han je takođe naveo da "u demokratiji morate priznati parlamentarnu većinu, čak iako vam se ne sviđa".

On je dodao da očekuje da svi politički lideri i institucije dozvole da demokratski proces teče svojim tokom, a u interesu grđana.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/ZORAN%20ZAEV.jpg?m=1487857811

Uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice na Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je, zajedno sa albanskim strankama, prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnog 61, makedonski predsednik je odbio to da učini.

To se dogodilo dan uoči posete šefice evropske diplomatije Federike Mogerini Skoplju.

Ivanov je rekao da mu ni Ustav ni savest ne dozvoljavaju da da mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu za sastav nove vlade jer je, kako je rekao, iznenađen je platformom albanskih partija koja krši nezavisnost i suverenost Makedonije.

Platforma albanskih partija je pripremana u nekoj drugoj zemlji i uz posredovanje druge države. Sadržaj te platforme je suprotan Ustavu Makedonije – rekao je Ivanov istakavaši da je sa pozicija ove platforme Makedonija ugrožena, a jedinstvo i nezavisnost dovedeni u pitanje.

Prihvatanjem ove platforme albanskih partija, Ivanov kaže da se gubi jedinstvo makedonske države, te da je njena budućnost upitna.

Ivanov je upozorio da je "prihvatanje stranih platformi" kažnjivo po Krivičnom zakonu.

Makedonski predsednik je rekao i da od međunarodne zajednice očekuje da osudi ovu platformu, jer predstavlja mešanje u unutrašnja pitanje Makedonije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter