SKOPLJE U BLOKADI: Građani demoliraju ZGRADU VLADE, zahtevaju ostavku PREDSEDNIKA

 

protest

 

Parola "Ne kriminalu, ne aboliciji" i večeras glavna poruka sa protesta građanske inicijative "Protestujem" koji se već mesec dana održaaju u Skoplju.

Kao i svako veče, demonstranti su se i večeras okupili ispred zgrade Specijalnog javnog tužilaštva u znak podrške radu te institucije i uz zvuke Internacionale prošetali ka zgradi makedonske vlade.

"Od ove borbe nećemo odustati. Pred nama je izbor - ili totalitarni mrak ili ulica", poručili su organizatori pokreta "Protestujem" napominjući da je moguće da u protestima protekne celo leto.

Gađali su žutom i crvenom bojom zgradu vlade uz pesmu "U borbu, u borbu", preneo je makedonski sajt Plus.info. Demonstranti traže ostavku predsednika Ðorđa Ivanova, kao i povlačenje njegove odluke o aboliciji odgovornih u aferi "Prisluškivanje"

Makedonski parlament usvojio je nedavno amandman na Zakon o pomilovanju, kojim se predsedniku Ðorđu Ivanovu daje mogućnost da poništi aboliciju za više od 50 političara i njihovih saradnika umešanih u skandal o prisluškivanju.

Predsedniku se daje mogućnost da tako postupi u roku od 30 dana od donošenja tog zakona i pri tome nije dužan da obrazloži svoju odluku. Opozicioni SDSM saopštio je, međutim, da ne prihvata selektivnu aboliciju, javila je tv Telma.

Poslanici makedonskog parlamenta odlučili su pre dva dana da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun, ali novi datum nije utvrđen. To je drugi put da se u Makedoniji odlažu vanredni parlamentarni izbori koji bi trebalo da ovu zemju izvuku iz krize koja traje duže od godinu dana.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/proletnav

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro