20°C

Beograd

SAMIT LIDERA U SARAJEVU: Nema bolje saradnje bez ekonomskog razvoja


Regionalni samit šefova država, koji se održava danas i sutra u Sarajevu u okviru procesa "Brdo-Brioni", prilika je za rešavanje brojnih regionalnih problema, a poseban značaj, prema ocenama stručnjaka, ima ekonomski deo samita 100 biznis-lidera jugoistočne Evrope, piše danas "Dojče vele".

O brojnim regionalnim problemima, koja uključuju i odnose između Zagreba i Beograda, govorio je za Dojče vele direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane Zijad Bećirović, koji je, između ostalog, ocenio da Hrvatska "trenutno ima slabe odnose sa Srbijom kojoj uslovljava nastavak pregovora sa EU", a da je u Hrvatskoj na sceni "reinkarnacija ideologija poraženih" u Drugom svetskom ratu.

Ni odnosi između Zagreba i Sarajeva, kako je naglasio, nisu na dobrom nivou.

- Situacija u BiH je najkomplikovanija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Događaji u Makedoniji, abolicija najviših predstavnika makedonskog režima od strane predsednika Ðorđa Ivanova, nezakonita prisluškivanja i svakodnevni masovni protesti u ovoj državi pokazuju da je kredibilitet pojedinih ucesnika u procesu ''Brdo-Brioni'' krajnje upitan - smatra Bećirović.

Podsetio je i da Slovenija i Hrvatska, kao vodeće članice procesa, imaju drugačije poglede na brojna regionalna pitanja.

- Nedavni razvoj dogadaja oko arbitraža izmedu Hrvatske i Slovenije slab je primer drugim državama u regionu. Logika je jednostavna. Ako dve zemlje koje su partneri u EU i saveznice u NATO imaju takve međusobne odnose, šta možemo očekivati od drugih zemalja u regionu - upitao je.

Povodom Samita 100 "biznis-lidera" jugoistočne Europe, koji se istovremeno održava u Sarajevu, Bećirović je rekao da je svim zemljama regiona potreban "snažan iskorak" u ekonomskom razvoju kao, kako ocenjuje, bitan preduslovu za stabilnost i mir na ovom području.

- Zabrinjava činjenica da većina zemalja ima niži BDP nego uoči raspada bivše SFRJ. Bez ekonomskog napretka, nikakvi susreti na predsedničkom nivou, pa ni proces ''Brdo-Brioni'', neće puno značiti - naveo je Bećirović.

Kao poseban problem istakao je da "predsednici u regionu imaju uglavnom protokolarnu ulogu".

- Bilo bi daleko primerenije i korisnije da u ovom procesu učestvuju premijeri i izvršna vlast, a da ih predsednici simbolički podrže. Ovako, stiče se utisak da predsednici preuzimaju određene obaveze za koje nemaju nadležnosti, što potom može dovesti i do nesuglasica na unutrašnjoj političkoj sceni - zaključio je Bećirović.

Proces „Brdo“ započet je u januaru 2010. na sastanku tadašnjih premijera Slovenije i Hrvatske - Boruta Pahora i Jadranke Kosor.

Cilj procesa bio je pružanje podrške bezbednosti i saradnji između zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

Ulaskom Hrvatske u EU, "Brdu" su dodati i "Brioni", te je proces nastavljen pod imenom "Brdo-Brioni", podseća Dojče vele.


Tanjug
Foto: Flickr

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar