Izvor:
28.08.2017 u 13:28
0

NEVEROVATAN PRIZOR: Dva ogromna kita zalutala u Jadran!

Institut za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet" saopštio je da su dva velika kita (Balaenoptera physalus) opažena zapadno od Lošinja, pri čemu su njegovi istraživači proveli s kitovima nešto više od dva sata.

Kitove su opazili oko tri nautičke milje zapadno od uvale Malog Lošinja, te su utvrdili da se radi o dve odrasle jedinke čija je veličina procenjena na oko 17 i 18 metara. Kitovi izgledaju u dobroj formi.

Tokom gotovo dva sata posmatranja životinje su prosečnom brzinom od oko 3-4 čvora putovale prema jugu. Na površini su se pojavljivali svakih 10-15 minuta te su u proseku uz površinu bili svega minut pre sledećeg zarona.

Iako Jadransko more nije područje u kojem se ta vrsta pojavljuje u većem broju, opažanja pojedinih jedinki beleže se gotovo svake godine. Prikupljeni podaci ukazuju da se vrsta u Jadranu pojavljuje uglavnom krajem proleća i leti.

Kitovi su u Hrvatskoj zakonom zaštićeni, a iz Instituta "Plavi svijet" poručuju da su kitovi miroljubivi i za ljude potpuno bezopasni u slučaju da im se ne približavaju, ne uznemiravaju ih i ne proganjaju.

Kurir.rs

Foto/facebook/blueworldinstitute

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter