Izvor:
30.08.2017 u 23:05
0

STRAHOVIT POŽAR U ŠUŠNJU: Izgoreo maslinjak star 500 godina!

Nadljudskim naporima barskih opštinskih službi, Vojske i građana sprečena je katastrofa u Šušnju, saopšteno je iz Tima za upravljanje u vanrednim situacijama u Opštini Bar.

Dodaje se da se požar u Šušnju drži pod kontrolom i da se raspoložive snage i dalje drže na liniji vatre.

"Sačuvani su ljudski životi i nema šteta na objektima". navodi se u saopštenju.

Protekla noć bila je najteža koje se mogu setiti najstariji stanovnici.

Vatrena stihija koja je nešto nakon 19.15 časova izbila pod bizarnim okolnostima u barskom naselju, a potom zahvatila veliki deo istoimenog brda u toku noći spustila se i do 30 metara od prvih kuća ali, zahvaljujući požrtvovanosti vastrogasaca, policije, meštana i Vojske kuće su odbranjene.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Bar Velizar Čađenović rekao je da je ono što se dešavalo u odbrani Šušnja sinoć bez ikakvog preterivanja nezapamćeno ne samo u analima barske vatrogasne jedinice, već i Crne Gore.

Čađenović je dodao da još uvek nema naznaka da će u pomoć pristići hrvatski kanaderi i ocenio da je situacija na frontu širine preko četiri kilometra i dalje izuzetno ozbiljna.

"Sada imamo dva kraka požara koji su van kontrole. Prvi je iznad Vitića, gde smo usmerili ljudstvo i odbranićemo kuće. Drugi krak je prema Zupcima i tamo ne možemo dejstvovati jer je teren apsolutno nepristupačan. Animirali smo sve raspoložive efektive, u pomoć stižu kolege iz Ulcinja, Podgorice i Danilovgrada. Aktivirane su sve raspoložive cistijerne komunalnih preduzeća i privatnika. Čestitam svim učesnicima gašenja na sinoćnjim nadljudskim naporima jer smo bukvalno trčali sa jedne pozicije na drugu", rekao je Čađenović.

Prema prvim procenama, u Plagarima je od sinoć na potezu od Donjeg kamena do kuće Perajkovića, i pored žestoke borbe meštana i vatrogasaca sa vatrenom stihijom, u plamenu uništeno preko 300 stabala maslina.

Ova brojka, nažalost, ne može biti uzeta u obzir kao konačna, jer vatre i dalje ima u ovom delu Gornjeg Šušnja, zbog čega je ostatak kompleksa još uvek maksimalno ugrožen.

"Požar oko 16 sati još uvek traje, čas tinja, pa bukne, pa ga smire vatrogasci i opet u krug, kako dune vetar. Svi se nadamo mirnoj noći bez vetra, kuće su naravno prioritet, ali, i ove masline su za nas kao spomenici, vredne ne samo u materijalnom smislu", saopštili su meštani.

izvor/kurir.rs

foto/arhiva

video/youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter