Izvor:
23.06.2016 u 13:42
0

IVANOV: Imao sam dve opcije- ili da šaljem VOJSKU ili da ABOLIRAM

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov je u obraćanju naciji kazao da se na aboliranje političara u toj zemlji, optuženih u aferi prisluškivanja, odlučio jer je "moralo nešto da se uradi da bi sprečio najgori scenario". Njegova odluka o aboliciji zvaničnika i vlasti i opozicije, doneta u aprilu ove godine, pokrenula je svakodnevne proteste u Skoplju i drugim makedonskim gradovima, a Ivanov je u međuvremenu delimično povukao odluku, da bi pre dve nedelje u potpusnosti poništio aboliciju za svih 56 osumnjičenih.

Građani Makedonije "moraju da znaju da smo bili blizu otvorenih i nasilnih građanskih nemira koje su promovisali optuženi u slučaju "Puč", rekao je Ivanov, prenosi MIA.

Nešto je moralo da bude učinjeno da bi se sprečio najgori scenario. U tako složenim uslovima imao sam na raspolaganju dva instrumenta – reaktivni i preventivni. Reaktivna opcija značila je da stojim po strani i čekam da se situacija pogorša. Onda bih bio primoran da angažujem vojsku da smiri situaciju…Preventivno sam odlučio da aboliram sve one koji su bili uključeni u političku krizu. Moje abolicije bile su način da se zamrznu neprijateljske namere suprotstavljenih strana – naveo je Ivanov.

On je zahvalio policiji na profesionalizmu i na tome što nisu "naseli na provokacije", makedonskim građanima za to što su "odbacili nasilje", kao i bezbednosnim službama što su na vreme izveštavale o planovima onih koji su hteli da vrše nasilje.

Tanjug
Foto: Twitter/RTV BN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter