Izvor:
26.09.2017 u 18:12
0

Oni baš ne žele pomirenje: Hrvatska sprema novi zakon, a u njemu piše su Srbi agresori!

Hrvatska je pripremila zakon o pravima hrvatskih branitelja u kom kao agresore po prvi put označava "Srbiju, Crnu Goru i srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj.

Taj zakon je već prihvaćen aklamacijom svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, a bio bi i usvojen da protiv njega nije istupio predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, a kao temu ga je postavio i predsednik Srbije na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, navodi "Blic".

Odredbe predloženog zakona zasnovane su na Deklaraciji o domovinskom ratu, ali s dve bitne razlike kada je reč o formulaciji ko je sve bio agresor na Hrvatsku. Naime, u predlogu zakona stoji da su "agresiju na RH izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj" dok se u Deklaraciji ne spominje BiH i navodi se oružana pobuna tek dela srpskog naroda u Hrvatskoj.

Predsednik SDSS Milorad Pupovac ističe za "Blic" da je predloženi zakon o pravima hrvatskih branitelja neprihvatljiv iz više razloga.

"Taj zakon stigmatizuje veći deo Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne konsekvence i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore pošto ponovo otvara pitanje o uzrocima i posledicama rata", objašnjava Pupovac.

Kako kaže, još postoji nada da zakon neće biti usvojen.

"Mi proučavamo pravne osnove i sve moguće posledice ovog zakona po međuetničke odnose u Hrvatskoj i međudržavne u regionu. Predstoje nam ove nedelje razgovori sa predstavnicima vlasti, a zakon o pravima hrvatskih branitelja može biti usvojen tek nakon druge rasprave u Saboru. Kada će biti ta druga rasprava, još se ne zna", naglašava Pupovac.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da ovaj zakon ne doprinosi dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije.

"U tom zakonu u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dela stanovnika Hrvatske, misli se na Srbe koji su prihvatili velikosrpsku politiku. Takva definicija i unošenje u zakone… to je za Srbe veoma teško, to je za nas izuzetno teško", istakao je Vučić u Njujorku.

Kako je rekao, razgovaraće se o ovom problemu i sa zvaničnicima Hrvatske i EU.

"Zamoliću i predstavnike EU da razgovaraju sa njima, ako uopšte budu želeli bilo koga da čuju. U svakom slučaju, s naše strane postoji dobra volja da stvari rešavamo na najbolji mogući način, dobrosusedskim odnosima", kaže Vučić.

Sve hrvatske političke stranke u Saboru žele da usvoje zakon o pravima hrvatskih branitelja, a jedinu dilemu imaju da li da kao agresora označe, između ostalog, veliki broj Srba ili deo Srba koji su živeli u Hrvatskoj. Takođe, listom traže i ratnu odštetu koja će, prema proceni pojedinih zastupnika, koštati Srbiju čak 40 milijardi evra. Poslanik Josip Jakić iz HDZ čak tvrdi da je odšteta jedan od pet glavnih uslova za pristup Srbije EU.

"Ne znam da li je to uslov ulaska Srbije u EU, ali pravo svake države je da traži ratnu odštetu. Međutim, to je i veoma ozbiljno pitanje. Ispostavljanje zahteva za ratnu odštetu vraća nas ponovo u ratove", kaže Pupovac.

b92.net
Foto: wikipedia, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter