Izvor:
11.10.2017 u 21:14
0

Tači izgubio kompas: Traži albansko državljanstvo za žitelje Kosmeta!

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači zatražio je danas od predsednika Albanije Iljira Mete, koji boravi u poseti Prištini, da građanima Kosmeta omogući dobijanje albanskog državljanstva kako bi, kako je rekao, izbegli izolaciju Evropske unije, ali mu je albanski zvaničnik odgovorio da to nije rešenje.

Tači, koji ovih dana često kritikuje međunarodnu zajednicu zbog neispunjenih obećanja datih Prištini, kaže da je Evropska unija izolovala građane Kosova tako što im uskraćuje pravo na viznu liberalizaciju.

Izrazivši zabrinutost zbog izolacije na kojoj, kako je rekao, EU istrajava prema Kosovu, Tači je rekao da bi mnogi građani Kosova putovali u evropske zemlje, ali da im to nije omogućeno.

Zato je on pozvao Tiranu da omogući građanima Kosova da dobiju državljanstvo Albanije kako bi, kako je rekao, ostvarili pravo na pasoš i slobodu kretanja.

"Zabrinut sam zbog ove izolacije, što je bez presedana u evroatlanskoj porodici", rekao je Tači, preneli su prištinski mediji.

Meta je, međutim, rekao da davanje albanskog državljanstvo građanima Kosova nije rešenje i da je to teško jer postoji određena procedura.

Predsednik Albanije, naime, smatra da bi trebalo okončati blokadu vizne liberalizacije za Kosovo od EU, te da je, kako je rekao, nepravedno uslovljavati to sa ratifikacijom sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

tanjug.rs
Foto: Twitter/HashimThaciRKS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter