Izvor:
12.10.2017 u 20:16
0

Edi Rama ponovo napada: Rusija koristi Srbiju kao piona u šahu!

Premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za italijanski list "Republika" izjavio je da Rusija koristi Srbiju "kao piona na šahovskoj tabli" i rekao da između turskog i ruskog uticaja na Balkanu postoji "važna razlika" u tome što Turska "ne pokušava da nameće ništa balkanskim zemljama".

Rama se u Rimu danas sastao sa premijerom Italije Paolom Ðentilonijem.

Upitan zašto je Balkan stalno na meti Rusije, Turske, autokratskih sila koje kao da tu sprovode deo svojih geopolitičkih rivaliteta, Rama je kazao:

"Postoji važna ralika, po našem mišljenju, između Turske i Rusije. Mi Albanci Tursku vidimo kao državu regiona, koji pokušava da igra svoju ulogu bez pokušaja nametanja bilo čega balkanskim zemljama".

Rekao je i da je Turska "zemlja koja je vezana za evroatlantsku perspektivu".

"Rusija ima vezu sa Srbijom, sa slovenskim svetom, ali koristi tu vezu kao da je u pitanju pion na šahovskoj tabli ruskih geostrateških interesa", ocenio je Rama.

On je na pitanje da objasni šta znači njegova tvrdnja da se nakon ratova 90-ih godina prošlog veka balkanske zemlje transformišu "iz neprijatelja u susede" i kakav odnos Albanija ima sa Srbijom, podsetio da je "pre četiri godine bio prvi albanski premijer koji je posetio Beograd od 1946" i da je "predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić bio prvi koji je došao u Albaniju za poslednjih 60 godina".

"Radimo na ambicioznom planu sa ciljem ukidanja carinskih stopa, olakšavanja trgovine i to će nam korak po korak pomoći u prevazilaženju naših razlika i rešavanju naših sporova. Kosovo je tačka neslaganja, ali se bavimo time, možemo sa sarađumemo", kazao je Rama.

On je rekao da "Albanija i Albanci ostaju zemlja i narod najnaklonjeniji Evropi".

"I to nije samo zato što želimo da postanemo punopravni član političkog i ekonomskog bloka koji osećamo kao svoj dom i koji će pomoći našem razvoju, našoj stabilizaciji. To je i zato što je Balkan i dalje region u kojem je sećanje na evropske ratove i dalje živo. Istorija može da se ponovi, a EU je nastala i duguje svoj uspeh tome što je garantovala evropskim narodima mir i prosperitet nezabeležen u prošlosti", naveo je albanski premijer.

tanjug.rs
Foto: Twitter/GazetaKohaJone, Twitter/merobaze

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter